string(7) "classic"

Langkah penanggalan kanta lekap

Di bawah adalah 6 langkah penting penanggalan kanta lekap.

1. Sebelum mengeluarkan kanta lekap, sangat digalakkan mencuci tangan dengan sabun dan air dengan teliti. Ini untuk mengurangkan kemungkinan jangkitan mata. Kumpulan oftalmologi mengesyorkan agar tidak menggunakan sabun yang mengandungi minyak atau wangian tambahan, kerana sabun boleh melekat pada permukaan lensa.

2. Balikkan bekas simpanan anda dan goncangkan larutan kanta lekap yang tersisa, kemudian biarkan ia kering secara biasa atau keringkan bekas dengan kain bersih dan segar. Ini adalah penting dalam langkah penanggalan kanta lekap kerana kotoran boleh melekat di dalam bekas sekiranya tidak dibasuh dengan bersih.

6 langkah penting dalam penanggalan kanta lekap

3. Semasa pembuangan kanta lekap, berdiri di depan cermin.

teknik mengeluarkan kanta lekap

4. Lihat ke atas. Dengan menggunakan tangan yang tidak dominan, angkat kelopak mata atas dari mata anda dengan jari telunjuk. Dengan tangan yang dominan, tarik kelopak mata bawah ke bawah dengan jari tengah.

langkah menanggal kanta lekap

5. Untuk melepaskan kanta lekap, cubit perlahan lensa dengan pad jari telunjuk dan ibu jari anda. Cuba jangan menarik lensa terlalu keras sehingga tidak melipat.

cara senang menanggal kanta

6. Setelah menanggalkan lensa, letakkan lensa di telapak tangan yang lain dan masukkan larutan lensa serbaguna segar ke permukaan lensa. Jika menggunakan kanta lekap yang dimaksudkan untuk dipakai selama beberapa hari sebelum penggantian, pastikan memasukkannya ke dalam casing yang memiliki “L” ke kiri dan “R” untuk kanan yang ditandai dengan jelas, sehingga tidak bercampur. Ingatlah untuk selalu mengikuti arahan yang disertakan bersama penyelesaian pembersihan dan pembasmian kuman anda.

Berapa lama kanta lekap bertahan?

Kanta lekap sekali pakai biasanya  berlangsung  antara satu hari hingga satu bulan, sementara lensa keras  seperti RGP dan PMMA boleh bertahan  hingga satu tahun atau lebih lama. 

Mengapa kadangkala sukar untuk menanggalkan kanta lekap?

Hal ini boleh berlaku jika memakai kanta lekap selama berjam-jam atau kerana mata kering. Untuk mengeluarkannya, cuba titiskan sedikit larutan pada jari dan kemudian sentuh permukaan kanta lekap agar mudah dikeluarkan. Selain itu, anda boleh titiskan air mata palsu ke mata. Ia boleh didapati di farmasi.

Apa yang akan berlaku sekiranya menangis semasa memakai kanta lekap?

Tiada masalah sekiranya anda menangis  semasa memakai kanta lekap. Walau bagaimanapun, lensa mungkin tidak melekat pada mata dengan baik kerana air mata. Jangan menggosok mata sambil  menangis  kerana ia boleh merosakkan  kanta lekap atau menyebabkan kanta anda koyak.

Bolehkah kanta lekap hilang di mata?

Tidak. Ia adalah mustahil sekiranya kanta akan terperangkap di belakang mata  atau sepenuhnya  hilang  dalam mata.

komplikasi kanta lekap

Apa yang berlaku jika tidak pernah mengeluarkan kanta lekap?

Apabila kanta lekap tidak dikeluarkan, maka, terjadilah sesuatu yang disebut “neovaskularisasi kornea” kerana kekurangan oksigen ke mata. Saluran darah di mata akan tumbuh secara tidak normal dan akan disarankan oleh pakar optometri untuk berhenti memakai sebarang kanta lekap.

string(7) "classic"

6 important steps of contact lens removal

1. Before contact lens removal, it is highly recommended to thoroughly wash your hands with soap and water . This is to reduce the chance of an eye infection. The ophthalmology group recommends not to use any soaps that contains extra oils or fragrances, as soap can stick to the surface of a lens.

2.Flip over your storage case and shake out any leftover contact-lens solution, then air dry it or dry the case with a fresh, clean cloth.

6 important steps of contact lens removal

3. During contact lens removal, stand in front a mirror.

contact lens removal

4. Look upward. Using non-dominant hand, raise your upper eyelid away from your eye with your index finger.With the dominant hand, pull lower eyelid down with middle finger.

how to remove contact lens

5. To remove contact lens gently pinch the lens with the pads of your index finger and thumb. Try not squeeze the lens too hard so that it does not fold.

easy ways to remove contact lens

6. After removed the lens, place the lens in the palm of another hand and squeeze fresh multipurpose lens solution onto the surface of the lens. If using contact lenses that are intended to be worn for multiple days before replacement, make sure to put them in a case that has “L” for left and “R” for right clearly marked, so that wont mix up. Remember to always follow the instructions that came with your cleaning and disinfecting solution.

How long does contact lens last?

Disposable contact lenses generally last between one day to one month, while hard lenses such as RGP and PMMA can last up to one year or longer. 

Why is it sometimes it is so hard to remove contact lens?

This can happen if wearing the contact lens for long hour or due to dryness of the eye. To remove it, try to apply some solution on the fingers and then touch the surface of the contact lenses for easy removal.

What will happen if cry while wearing the contact lens?

It is safe to cry while wearing the contacts. However,the lens may not adhere to the eyes very well due to tears. Do remember not to rub the eyes while crying because rubbing might damage the lens or cause the  contacts to drop out.

Can contact lens get lost in eye?

 No. It is impossible that the lens will get trapped behind the eye or completely lost in the eye.

What happens if never take out contact lens?

When contact lens is not removed, the eye can develop something called “Corneal neovascularization” that occurs because of the lack of oxygen to the eye. The blood vessels in the eye will grow a lot that the optometrist will advise to stop wearing any contact lens.

string(7) "classic"
Eye protection from corona virus
string(7) "classic"
Use spectacles during COVID-19

Eye Infection – Prevention during COVID-19

During the pandemic coronavirus outbreak, eye infection- prevention during COVID-19 is very important. Thus, it is best to give some attention to latest updates about the ‘Do’ and ‘Don’t health advice’s from the experts. For those who uses glasses, you should be aware that using spectacles during COVID-19 may less prone to be infected, ‘IF’ you strictly follow certain recommendations based from the front-liners.

Using spectacles during COVID-19
Source : How to use disinfectants to clean eyeglasses in the pandemic of coronavirus, Halinah Tseng, March 14

That’s because using spectacles may stop you from touching your eyes frequently compared to contact lenses. One of the most important steps that we should do is to wash our hands thoroughly to avoid harmful transmission of germs. In our routine basis activities, we might start touching things that could stained with germs and some of us may forgotten to wash our hands. Remember if we are spectacle user, it will always remain on our face even though we wear masks on.

Human hands with germs
Human hand with germs

What could happen next is, we might touch our face, put fingers in our nose rub our eyes with those hands. We should remember that eye infection- prevention during COVID-19 Pandamic is mainly focused on hands where it is the main pathway for germs transmission. For an example, try not to lift up your spectacles and rub your eyes if you felt your hands are not clean. When our eyes get tired after a long hours reading or televised, most of us would try to rub our eyes or wipe our face using hands which sometimes not as clean as you think.

Do not rub your eyes
Do not rub your eyes

Besides, using spectacles during COVID-19 may be a little bit protective from the floating virus particles in the air although it may more likely to infected through mouth and nose faster. However it also prevents water droplets to enter in our eyes. Add on, not to forget to maintain your hygienic with any material or things that you could probably use around your face everyday as it could reduce the risk of infections as well.

We may avoid ourselves from being one of the victim if we manage to follow certain protocols which has been recommended by WHO and eye care practitioners. Since there are some useful steps and precautions can be taken protect ourselves, we should frequently follow it to reduce health risks. For more information, please find your best optometrist in KL.

string(7) "classic"
Smoking and Vision Lost
string(7) "classic"
Optometrist near me petaling Jaya
string(7) "classic"
contact lens

Buat apa hari ni?

Hai korang semua. Sihat? Buat apa hari ni? Mesti korang busy dengan life masing-masing kan. Kalau busy sekalipun, meh la spend time sikit untuk Read More

string(7) "classic"
frame and face

Apa tu Naked Face?

Apa tu Naked Face?? Naked Face atau dalam Bahasa Melayu nya Muka Telanjang – opss..hahaha.. Muka pun boleh telanjang ke? Kalau nak tahu
Read More

string(7) "classic"
Multifocal contact lens
string(7) "classic"
bausch and lomb