Kacamata kanak-kanak daripada Zeiss

“Ibu! Pad hidung pada cermin mata saya tiada! “Ayah! Cermin mata saya rosak! “Adakah masalah ini tidak selesai bagi anda? Adakah anda bosan menukar cermin mata anak-anak anda? Jangan risau; ibu bapa yang dikasihi, kami telah memberikan anda penyelesaian terbaik untuk kacamata kanak-kanak daripada Zeiss – Zeiss Eyewear Kids Collection.

Kids and broken frame
Sumber Alamy*

Tidak kira ia adalah pertandingan sukan, bantal atau pertandingan bola sepak, kacamata kanak-kanak haruslah sesuai diguna seperti sarung tangan. Ia mesti tahan lama daripada beberapa ketukan, diperbuat daripada bahan yang selamat dan lebih baik dan selamat untuk digunakan oleh kanak-kanak semasa mereka tumbuh. Pada masa yang sama, ia juga dapat memastikan penglihatan yang sangat baik dengan lensa hidup. Dengan ini, ZEISS telah bekerjasama dengan STEPPER EYEWEAR untuk melancarkan koleksi bingkai pertama untuk kanak-kanak.

Penyesuaian dan Pilihan warna

Pada pandangan pertama, warna dan “fasion” adalah faktor terpenting dalam pilihan cermin mata untuk anak-anak. Faktor-faktor ini membantu memberi motivasi dan keyakinan anak anda untuk memakai cermin mata. Dengan Zeiss Eyewear Kids ‘Collection, bingkai sangat fleksibel untuk menyesuaikan pandangannya menjadi cermin mata yang unik sesuai keinginan anak anda. Setiap butiran seperti warna, kaki bingkai atau pad hidung juga boleh dipilih dan disesuaikan. Ini menjadikan memilih sepasang spesifikasi baru dan menarik!

Penyesuaian dan pilihan warna kacamata kanak-kanak

Sebagai ibu bapa, anda mungkin perlu memperhatikan beberapa butiran lebih lanjut semasa memilih cermin mata yang tepat untuk anak anda. Ini termasuk kelengkapan, bahan, batang atau kaki bingkai dan jambatan hidung.

Kelengkapan dan ukuran bingkai

Kanak-kanak mempunyai harapan yang sama seperti orang dewasa untuk memilih bingkai yang sesuai untuk mereka. Bahagian yang paling penting sebenarnya ialah ukuran bingkai mengikur kesesuian dan keselesaan mereka. Cermin mata untuk kanak-kanak harus selesa dan duduk dengan baik secara konsisten, tanpa tergelincir. Ini adalah kriteria penting bagi bayi atau kanak-kanak. Oleh itu, Zeiss Eyewear Kids ‘Collection dilengkapi dengan cangkuk telinga bawaan untuk tujuan anti-tergelincir dan bingkai dioptimumkan untuk memastikan kanak-kanak memanfaatkan lensa yang diselaraskan dengan sempurna.

Bahan yang digunakan Bahan TX5 adalah bahan serba boleh dipakai yang diperbuat daripada hypoallergenic dan sesuai digunakan pada kulit muda atau sensitif. Selain itu, ia sesuai dengan keinginan semula jadi kanak-kanak untuk bergerak. Berat badannya adalah ringan dan ia juga mempunyai sifat yang boleh tahan lama. Ini adalah janji yang selalu ditunaikan oleh ZEISS dan anak-anak akan rasa senang hati mengetahui bahawa syarikat itu berbangga pada penggunaan eksklusif bahan terkemuka.

Anatomi kacamata kanak-kanak


Kaki Bingkai dan Jambatan Hidung

Kaki bingkai untuk Koleksi Zeiss Eyewear Kids adalah ’fleksibel dan lentur. Ia sesuai digunakan pada permukaan telinga kanak-kanak tanpa menyebabkan tekanan dan ia akan memberikan keselesaan untuk kegunaan yang lama. Cangkuk telinga dapat mencapai cuping telinga dengan sempurna juga. Terima kasih kepada reka bentuk yang cemerlang yang memungkinkan penyesuaian kedudukan cangkuk telinga di pelipis. Selain skru pada bingkai tanpa rim, semua model Zeiss Eyewear Kids ’Collection adalah bebas logam. Setiap lekukan dan sudut telah digilap untuk menjaga keselamatan dan keselesaan anak-anak. Pad hidung semuanya terbuat dari silikon, yang menjadikannya lebih selesa dipakai. Pad hidung juga dilengkapi dengan ukuran yang berubah-ubah, membolehkan pakar optik kami memilih ukuran yang tepat yang boleh duduk dengan lembut dan mengedarkan tekanan secara merata pada hidung anak anda.

Akhirnya, Malaya Optical menyediakan pembersihan cermin mata profesional dengan mengunakan pembersih ultrasonik. Ia adalah bahan yang senang digunakan untuk membersihkan cermin mata dan dapat membantu menjaga keadaan cermin mata dalam keadaan baik. Adalah menjadi keutamaan kami di Malaya Optical untuk memastikan setiap kanak-kanak sentiasa dapat melihat dengan baik dengan cermin mata yang kami tetapkan.

Komplikasi kanta lekap

Komplikasi kanta lekap kerap berlaku sekiranya langkah pemakaian dan penjagaan tidak dipatuhi. Kanta lekap memberikan faedah penglihatan. Sekiranya anda pemakai kanta lekap, kanta lekap anda harus merasa selesa dan membolehkan anda melihat dengan baik. Terdapat banyak komplikasi kanta lekap yang mungkin dialami oleh pemakai kanta lekap iaitu komplikasi yang disebabkan secara langsung atau tidak. Mekanisma di mana lensa sentuhan mendorong perubahan adalah: trauma, penurunan oksigenasi kornea, penurunan kelembapan kornea dan konjungtiva, rangsangan tindak balas alergi dan keradangan, dan jangkitan.

p

Gejala Sakit:

  1. Sakit pada mata- Semua pesakit kronik yang menggunakan kanta lekap mungkin mengalami pengurangan deria sentuhan dan kurang sensitif kepada bahan asing.
  2. Penurunan ketajaman visual: ketidakteraturan permukaan hadapan kornea. 
  3. Hiperemia konjungtiva
  4. Intoleransi kanta lekap

Komplikasi Kanta lekap Utama

kornea edema
  • Edema kornea – disebabkan oleh keadaan kornea kekurangan oksigen sama ada ianya kronik atau tidak, bahan kanta lekap, dan kanta lekap yang tidak dipasang dengan betul. Untuk merawat keadaan ini, seseorang harus memilih bahan lensa dengan tinggi kebolehtelapan oksigen (oxygen permeability), mengurangkan masa memakai kanta lekap, dan memastikan kanta lekap itu optimum untuk dipakai.
Punca pemakaian kanta lekap
  • Kornea yang tidak serata (corneal distortion) – Perubahan kelengkungan kornea yang disebabkan oleh pemakaian kanta lekap. Rawatan merangkumi memastikan tidak ada astigmatisme yang tidak teratur, pemasangan lensa sentuh, dan perubahan pada bahan lensa.
Memakai kanta lekap lebih dari 8 jam
  • Neovaskularisasi – Ia terjadi sebagai tindak balas kepada faktor yang sama yang menyebabkan neovaskularisasi pada bukan pemakai kanta lekap, termasuk hipoksia kornea dan keradangan. Rawatan yang boleh dilakukan ialah berhenti memakai kanta lekap, dan suntikan kortikosteroid topikal untuk membantu mengurangkan salur darah membentuk.
kesan allergi dari kanta lekap
  • Konjungtivitis Giant Papillary– lebam yang muncul di bawah kelopak mata. Pemakaian kanta lekap tidak dibenarkan sehingga lebam tidak larut. Untuk mengecilkan lebam, sila lakukan kompresasi sejuk menggunakan tuala bersih dan ais, tekapkan ke mata selama 1 minit dan lakukan berulang kali.

Sekiranya anda mengalami masalah di atas. Sila dapatkan rawatan dengan segera atau buat temu janji dengan kami.

Adakah kanta penapis cahaya biru baik untuk mata?

Kanta penapis cahaya biru adalah pilihan yang baik untuk menyaring sinar biru yang berbahaya. Cahaya biru adalah salah satu cahaya yang dapat dilihat dari spektrum cahaya. Cahaya biru mempunyai frekuensi pendek, sehingga menghasilkan daya hidup yang lebih tinggi. Kajian menunjukkan bahawa, setelah beberapa lama, pengenalan warna biru pada cahaya boleh menyebabkan kerosakan jangka panjang pada mata anda. Cahaya biru mempunyai panjang gelombang antara lebih kurang 380nm dan 500nm; menjadikannya salah satu panjang gelombang tenaga terpendek dan tinggi.

Is blue light glasses good for eye protection

Mata tidak menghalang cahaya biru masuk. Sinar UV disekat oleh kornea dan lensa dari sampai ke bahagian belakang mata (retina). Cahaya biru melalui struktur ini dan boleh sampai di retina.

Cahaya biru boleh meningkatkan bahaya degenerasi makula dan menyumbang kepada ketegangan mata digital. Menjadi terlalu dekat dengan skrin anda tidak bagus. Orang cenderung meregangkan otot mata ketika fokus dekat.

kanta penapis cahaya biru

Panjang gelombang pendek, cahaya biru tenaga tinggi menyebar dengan lebih mudah daripada cahaya yang kelihatan lain, ia tidak begitu mudah difokuskan. Semasa anda melihat skrin komputer dan peranti digital lain yang memancarkan sejumlah besar cahaya biru, visual yang tidak fokus ini mengurangkan kontras dan boleh menyumbang kepada ketegangan mata digital.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa lensa yang menyekat cahaya biru dengan panjang gelombang kurang dari 450 nm (cahaya biru-ungu) meningkatkan kontras dengan ketara. Oleh itu, cermin mata komputer dengan lensa berwarna kuning dapat meningkatkan keselesaan ketika melihat peranti digital untuk jangka masa yang panjang.

Waktu skrin yang panjang menyebabkan hilangnya corak rehat, kerana cahaya biru mempengaruhi tahap melatonin – hormon berehat dalam badan kita. Cahaya berkurang sekitar waktu petang, menghentikan badan untuk membuat hormon rehat seperti melatonin. Cahaya biru menimbulkan tanda-tanda ini dan kurang melatonin dihasilkan.

Terdapat banyak bukti yang menunjukkan bahawa cahaya biru mempengaruhi tubuh kita dalam membuat melatonin. Sekiranya anda menggunakan skrin lama setelah matahari terbenam, kanta penapis cahaya biru ini mungkin membantu menghentikan anda daripada bangun lebih lama daripada yang anda mahukan.

Ringkasnya, kaca mata pemisah cahaya biru adalah kaedah yang luar biasa untuk melawan ketegangan mata dan kegelisahan yang menyertai masa skrin yang panjang.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kanta penapis cahaya biru, buat janji temu dengan kami.

1. Apa yang dilakukan cahaya biru pada mata anda?

Pendedahan kepada cahaya biru akan meningkatkan risiko degenerasi makula. Cahaya biru menembusi keseluruhan retina dan banyak eksperimen menunjukkan bahawa terlalu banyak pendedahan cahaya biru akan merosakkan sel sensitif cahaya retina.

2. Adakah cahaya biru dari telefon bimbit berbahaya?

Ya, cahaya biru dari alat kami berbahaya dan boleh menyebabkan degenerasi makula.

3. Adakah teruk sekiranya memakai cermin mata biru sepanjang hari?

Sekiranya menghabiskan berjam-jam setiap hari di depan skrin maka kaca mata biru boleh membantu mengelakkan ketegangan mata dan melindungi mata. Kerosakan cahaya biru adalah kumulatif . Oleh itu, jika ia tidak menyakitkan mata sekarang tetapi ia boleh terjadi pada masa akan datang .

4. Apakah cermin mata biru itu?

Cermin mata ini mempunyai penapis di lensa yang menyekat atau menyerap cahaya biru, dan dalam beberapa kes cahaya UV, tidak dapat dilewati. Ringkasnya, apabila cermin mata ini dipakai ketika melihat layar, terutama setelah gelap, ia dapat membantu mengurangkan pendedahan gelombang cahaya biru yang dapat membuat anda terjaga dan juga mengurangkan ketegangan mata.

5. Adakah perlu memakai cermin mata penyekat cahaya biru?

Ianya bergantung kepada apakah anda mahu atau perlu melihat telefon anda setelah gelap dan adakah anda mengalami masalah untuk tidur setelah menggunakan peranti elektronik sama ada telefon atau komputer.

Rawatan Mata Kering

Memahami keadaan mata anda adalah perkara paling penting yang harus dilakukan sebelum merawat mata. Di Malaya Optical, kami sebagai pengamal penjagaan mata profesional akan sentiasa memastikan anda memberikan penyelesaian terbaik dan berkesan. Penilaian mata kering yang menyeluruh akan membantu kami memahami keadaan mata kering anda sepenuhnya dan ini akan memudahkan kami memberikan rawatan mata kering yang terbaik kepada anda.

Semua rekod penemuan anda akan dikumpulkan dan disusun dalam rekod digital sistem kami supaya lebih mudah bagi kami untuk memantau dalam lawatan anda yang seterusnya. Dalam masalah yang berlanjutan, kami juga dapat mendiagnosis pembacaan baru dan menunjukkan kepada anda tentang perubahan yang berlaku pada mata anda setelah merawat.

Pertama sekali, penyebab mata kering dan keparahannya akan dihadapi untuk memberikan rawatan yang sesuai. Penyakit yang berbeza atau penyebab mata kering mempunyai tahap rawatan yang berbeza. Bagi penilaian yang paling awal, kami akan mula membuat Pelan Rawatan dan Pengurusan Mata Kering untuk anda.

Rawatan mata kering

Salah satu rawatan yang paling biasa untuk kes mata kering adalah dengan menggunakan titisan air mata palsu. Terdapat dua jenis titisan air mata palsu. Salah satunya adalah titis mata berasaskan pengawet yang tinggal di rak untuk waktu yang lama tetapi ia akan menyebabkan kesan menyengat kerana ia mengandungi agen pengawet untuk menyingkirkan bakteria. Titisan mata bukan pengawet terdapat dalam beberapa botol sekali pakai yang anda gunakan sekali dan buang dan juga tidak menyebabkan sensasi pedih pada mata anda.

Titisan air mata tanpa pengawet
Titisan air mata tanpa pengawet
Titisan air mata dengan pengawet
Titisan air mata dengan pengawet

Semasa pemeriksaan slit lamp, jika ada bulu mata yang membalik ke dalam mata anda, kami akan cuba untuk mengeluarkannya. Bulu mata yang bercabang yang tumbuh ke arah mata anda boleh menyebabkan kerengsaan dan geseran pada permukaan mata anda. Pertumbuhan dan kedudukan bulu mata yang tidak teratur juga boleh menyebabkan mata kering. Penyumbatan kelenjar meibomian harus sentiasa dijaga supaya bersih. Kadang-kadang, mata kita mungkin mengalami penyumbatan ini yang mengandungi radang, minyak, air mata terkumpul dan sebagainya. Kerana ini, anda mungkin terasa tidak selesa.

Salah satu kaedah termudah untuk membersihkannya adalah dengan melakukan pemampatan hangat. Sekiranya kelopak mata anda dijumpai dengan benjolan kekuningan kerana penyumbatan kelenjar meibomian, sila bersihkan terlebih dahulu sebelum melakukan pemampatan. Pertama, basuh muka anda dengan air bersih. Kemudian gunakan syampu bayi yang dicairkan dan gosokkan bulu mata dan permukaan mata mengunakan putik kapas. Bilas mata anda dengan air bersih lagi. Selanjutnya gunakan tuala bersih, rendam dengan air suam, peras dan mula melakukan pemampatan hangat dengan menekan tuala dengan lembut pada permukaan mata anda.

Pemampatan hangat untuk mata

Dalam beberapa kes, penyelesaiannya mungkin mudah tetapi bagi orang tertentu akan ada susulan dan rancangan tindakan jangka panjang. Walau apa pun, tujuan kami sebagai optometris adalah untuk sentiasa memberi anda penjagaan optimum yang terbaik dan membuat anda lega dari masalah atau gejala mata kering anda. Sila hadir ke doktor atau optometris terbaik di bandar sekarang untuk mendapatkan penilaian dan rawatan mata kering anda.

Langkah penanggalan kanta lekap

Di bawah adalah 6 langkah penting penanggalan kanta lekap.

1. Sebelum mengeluarkan kanta lekap, sangat digalakkan mencuci tangan dengan sabun dan air dengan teliti. Ini untuk mengurangkan kemungkinan jangkitan mata. Kumpulan oftalmologi mengesyorkan agar tidak menggunakan sabun yang mengandungi minyak atau wangian tambahan, kerana sabun boleh melekat pada permukaan lensa.

2. Balikkan bekas simpanan anda dan goncangkan larutan kanta lekap yang tersisa, kemudian biarkan ia kering secara biasa atau keringkan bekas dengan kain bersih dan segar. Ini adalah penting dalam langkah penanggalan kanta lekap kerana kotoran boleh melekat di dalam bekas sekiranya tidak dibasuh dengan bersih.

6 langkah penting dalam penanggalan kanta lekap

3. Semasa pembuangan kanta lekap, berdiri di depan cermin.

teknik mengeluarkan kanta lekap

4. Lihat ke atas. Dengan menggunakan tangan yang tidak dominan, angkat kelopak mata atas dari mata anda dengan jari telunjuk. Dengan tangan yang dominan, tarik kelopak mata bawah ke bawah dengan jari tengah.

langkah menanggal kanta lekap

5. Untuk melepaskan kanta lekap, cubit perlahan lensa dengan pad jari telunjuk dan ibu jari anda. Cuba jangan menarik lensa terlalu keras sehingga tidak melipat.

cara senang menanggal kanta

6. Setelah menanggalkan lensa, letakkan lensa di telapak tangan yang lain dan masukkan larutan lensa serbaguna segar ke permukaan lensa. Jika menggunakan kanta lekap yang dimaksudkan untuk dipakai selama beberapa hari sebelum penggantian, pastikan memasukkannya ke dalam casing yang memiliki “L” ke kiri dan “R” untuk kanan yang ditandai dengan jelas, sehingga tidak bercampur. Ingatlah untuk selalu mengikuti arahan yang disertakan bersama penyelesaian pembersihan dan pembasmian kuman anda.

Berapa lama kanta lekap bertahan?

Kanta lekap sekali pakai biasanya  berlangsung  antara satu hari hingga satu bulan, sementara lensa keras  seperti RGP dan PMMA boleh bertahan  hingga satu tahun atau lebih lama. 

Mengapa kadangkala sukar untuk menanggalkan kanta lekap?

Hal ini boleh berlaku jika memakai kanta lekap selama berjam-jam atau kerana mata kering. Untuk mengeluarkannya, cuba titiskan sedikit larutan pada jari dan kemudian sentuh permukaan kanta lekap agar mudah dikeluarkan. Selain itu, anda boleh titiskan air mata palsu ke mata. Ia boleh didapati di farmasi.

Apa yang akan berlaku sekiranya menangis semasa memakai kanta lekap?

Tiada masalah sekiranya anda menangis  semasa memakai kanta lekap. Walau bagaimanapun, lensa mungkin tidak melekat pada mata dengan baik kerana air mata. Jangan menggosok mata sambil  menangis  kerana ia boleh merosakkan  kanta lekap atau menyebabkan kanta anda koyak.

Bolehkah kanta lekap hilang di mata?

Tidak. Ia adalah mustahil sekiranya kanta akan terperangkap di belakang mata  atau sepenuhnya  hilang  dalam mata.

komplikasi kanta lekap

Apa yang berlaku jika tidak pernah mengeluarkan kanta lekap?

Apabila kanta lekap tidak dikeluarkan, maka, terjadilah sesuatu yang disebut “neovaskularisasi kornea” kerana kekurangan oksigen ke mata. Saluran darah di mata akan tumbuh secara tidak normal dan akan disarankan oleh pakar optometri untuk berhenti memakai sebarang kanta lekap.

Kacamata Lindberg

Kacamata Lindberg Denmark

Lindberg milik keluarga Denmark yang ditubuhkan pada tahun 1970-an. Ini adalah jenama yang dibuat oleh pakar optik. Falsafah Lindberg adalah bahawa skru tidak pernah digunakan pada kacamata mereka dan tidak ada kompromi pada tahap mana pun dalam reka bentuk atau bahan yang digunakan. Pakar optik dapat menyesuaikan cermin mata agar sesuai dengan bentuk wajah setiap individu.

This image has an empty alt attribute; its file name is Lindberg-Malaysia-768x1024.jpg

Titanium adalah salah satu bahan alam yang paling cemerlang, dan memahami keupayaannya yang terpendam, LINDBERG adalah salah satu tanda kacamata pertama di planet ini yang menunjukkan pelbagai jenis titanium. Lindberg telah melalui lebih dari 30 tahun untuk mengubah bidang kacamata titanium, dan keinginan untuk pembangunan yang mantap menjadikan Lindberg ini dapat berjalan dengan lebih jelasnya rancangan.

Lindberg dikaitkan dengan membuat pengalaman kacamata individu – terutama berkaitan dengan warna. Alternatif dan kombinasi tanpa had membolehkan anda mengubah suai warna khas anda sendiri yang menyelaraskan gaya individu anda.

Kelebihan memakai Lindberg:

-kacamata buatan tangan, dengan warna yang diterapkan oleh elektrolisis-sehingga warna tidak dapat pecah

-Reka bentuk yang ringkas dan minimalis

– Fleksibiliti tunggal jambatan dan kuil

– Engsel yang dipatenkan tanpa skru

-Banyak warna dan kombinasi khas untuk dipilih

-Bilangan besar bentuk, saiz dan ciri yang dapat dipilih

-Hypo-allergenic

–Kusyen hidung khusus untuk memenuhi penuaan, mengurangkan kulit untuk menjamin keselesaan yang paling melampau

Berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Lindberg, singgah di Malaya Optical.

Gucci Malaysia Sunglass

Gucci cermin mata hitam kegemaran kami

Cermin mata hitam Gucci Malaysia boleh didapati di Malaya Optical sekarang. Malaya Optical terkenal kerana membawa pelbagai jenama mewah seperti Gucci, Mont Blanc, MCQ oleh Alexander McQueen, Coach, Emporio Armani, Giorgio Armani dan Paul Frank. Gucci oleh Kering Eyewear tidak asing bagi kami. Malaya Optical membawa koleksi kacamata hitam kacamata Gucci serta bingkai logam dan asetat yang sesuai dengan lensa preskripsi anda, untuk dipakai setiap hari.

Gucci Eyewear berpengaruh, inovatif dan progresif – mencipta semula pendekatan moden terhadap fesyen. Di bawah visi pengarah kreatif baru Alessandro Michele, House telah mentakrifkan semula kemewahan untuk abad ke-21, mengukuhkan lagi kedudukannya sebagai salah satu rumah fesyen yang paling diingini di dunia. Eklektik, kontemporari dan romantis – Produk Gucci menyajikan kejayaan pertukangan Itali dan tidak ada tandingannya kerana kualiti dan perhatian terhadap perincian.

Gucci Cermin mata hitam

Gucci adalah label fesyen Itali yang ditubuhkan pada tahun 1921 oleh Guccio Gucci, menjadikannya salah satu jenama fesyen Itali tertua yang beroperasi hari ini. Seperti banyak rumah fesyen bersejarah, jenama ini bermula sebagai pengeluar bagasi, menghasilkan barang perjalanan mewah untuk kelas atasan yang kaya di Itali, dan juga peralatan berkuda. Cermin mata hitam Gucci Malaysia adalah sebahagian daripada Kering Group. Kumpulan Mewah global, Kering menguruskan pengembangan rangkaian Rumah terkenal dalam Fesyen, Barang Kulit, Perhiasan dan Jam Tangan.

Gucci Spectacles

Pada musim terbaru, Gucci telah memfokuskan gaya master kelab optik yang dihiasi dengan kombinasi warna yang tidak konvensional dari kulit kura-kura, tanduk, ibu mutiara dan logam emas. Reka bentuk pelipis ditingkatkan lagi dengan tandatangan Gucci dan petua hujung yang diilhamkan oleh vintaj pada logam nada emas.

Gucci Malaysia

Cermin mata hitam dan cermin mata hitam mencirikan kacamata Gucci untuk wanita, dari aviator klasik hingga cat-eye dan gaya Hollywood kristal selamanya. Garis kacamata Gucci untuk lelaki mempunyai cermin mata dan cermin mata hitam dengan bingkai logam dan asetat, dari penerbang klasik hingga gaya Hollywood Forever yang berani. Dapatkan sekarang di cawangan Malaya Optical Uptown Damansara.

Dry eye treatment

Dry Eye Treatments

Understanding your eye condition is the most essential thing to do before getting your eyes treated. At Malaya Optical we as an professional eye care practitioners will always make sure to provide you the best and effective solutions. The comprehensive dry eye assessments will help us to understand your dry eye condition completely and it will make us easy to provide you the best dry eye treatments.

Comprehensive Eye Examination

All your findings will be gathered and compiled in a digital record in our system so that it would be easier for us to follow up and monitor in your next visit. In further extended problems, we also could able to diagnose the new readings and show you the changes that happened in your eyes after the respective treatments.

History Taking Form

First of all, the causes of dry eyes and its severity will be encountered to provide a suitable treatments. Different diseases or causes of dry eye have different level of treatments. From the beginning of the assessments, we will start to create a Dry Eye Treatment and Management Plans for you.

One of the most common treatment for dry eye cases is by using artificial tear drop. There are two types of artificial tear drops. One is preservative-based eye drops which stay on the shelf for a long time but mat causes stinging effect as they contain preservative agent to get rid of bacteria’s. Nonpreservative eye drops come in several disposable vials that you use once and throw away and also does not cause any burning sensations.

During slit lamp examinations, if there is any eye lashes that flip inward of your eyes will be removed. Eye lashed that grow in inward direction towards your eyes may cause irritation to your eye surfaces. Irregular growth and position of eye lashes also may caused to dry eyes too. Blockage of meibomian gland required to be clean and clear. Sometimes, our eyes may have this blockage which contains inflammation, oil, accumulated tears and so on. Due to this, you may feel discomfort during the day.

One of the easiest way to clear this is by doing warm compression. If your eyelid was found with yellowish lump due to meibomian gland blockage, do remove it first before doing a compression. First, wash your face with with clean water. Then use a diluted baby shampoo and rub your eye lashes and surfaces with cotton buds. Rinse your eyes with clean water again. Next use a clean towel, soak with warm water, squeeze it and start to do a warm compression by gently pressing the towel on your eye surfaces.

In some cases, the solution may be simple but for certain people there would be a long-term follow ups and action plans. In any cases, our goal as an optometrist is always to provide you with the best optimal care and make you relief from your dry eye problems or symptoms. Do drop by to visit the best optometrist in town now to get your dry eye assessment and treatment.

FAQ*

1.How do you permanently treat dry?

The easiest way that we can do to treat our dry eye problem to blink frequently. Blinking your eyes can help tears to moisturise all over the eye surfaces. Eyelid should be cleaned everyday using sterile cotton bud with diluted shampoo and also remove make up before going to bed.

2.How to self-treat dry eye at home?

Allow your eyes to rest whenever you feel tired, wash your eyelids and lashes with clean water if its too oily, stop smoking, drink more water and get some vitamins and supplements.

3. What is the latest treatment for dry eyes?

Xiidra (lifitegrast ophthalmic solution) was approved by The U.S. Food and Drug Administration for treating dry eye signs and symptoms.

4. Does drinking more water help to reduce dryness in our eyes?

Due to a symptoms of dehydration, drinking plenty water do re hydrate our whole body. Yet, eye drops still the best help to alleviate the symptoms by lubricating the eye and washing away foreign bodies.5. What does dry eye look like?

Essilor Blue UV Capture

Essilor Blue UV Capture Lens

Essilor Blue UV Capture lens introducing new lenses with the advance combination  of molecular technology into the core of the lens, known as the Essilor Blue UV Capture, it efficiently filter out harmful blue-violet light, allowing only the blue-turquoise light pass through.

blue light lenses

Computer devices, gadgets and all other VDU devices are the main emission of blue light. Based on studies, blue light entering human eyes help in boosting attention, reaction and mood during the day. However, the blue light can cause damage to the retina. Blue light has the shortest wavelength and contains the highest energy in the visible light spectrum, it can cause eyestrain, headaches, and including macular degeneration after long exposure.

Essilor blue capture lens

Essilor Blue UV Capture lens provides a feature of blocking at least 20% of harmful blue-violet light, up to 3 times more protection against harmful blue-violet light than regular prescription lenses.

Harmful blue light

Ordinary blue cut lens usually appear yellowish, giving a less cosmetic feature and lack of natural colour. This is due to cutting blue light leads to a yellow residual tint on lens. According to physics, blue and yellow belongs to complementary colours, when blue light is absorbed, the yellow as the other complementary colours will appeared. In order to remove the yellow tint appearance, Blue UV Capture is added with a colouring agent that neutralize the yellow residual tint for creating a optical clear lens.

blue protect lens

1.Is Blue UV Capture protects under UV radiation other than blue light?

Yes. Blue UV Capture provides 100% UV protection as it filters out harmful violet light spectrum this includes UV-rays emits from the hot sun.

2. What is the difference between Blue UV Capture and normal blue filter lens?

Blue UV Capture is the new molecular technology material used to build the lens, is inside the lens, while blue filter is only the coating on the surface of the lens.

3. Why blue light is not 100% filter?

Not all the blue light is harmful. Filtering all the blue lights will affect the natural colour as it lost the blue colour. Blue light is distinguished into blue-violet and blue turquoise. Blue-violet belongs to high energy harmful wavelength  in the light spectrum, which are harmful to the eyes, filtering it and left over the harmless blue turquoise light preserve the natural vision with consists blue colour.

4. Is Blue UV Capture available on all types of lenses?

It is available on certain types of lenses belongs to Essilor, this includes single vision lenses, multifocal lenses, and myopia management lenses.

5. Is Blue UV Capture effective on eye problems cause by increasing near work task besides facing computer or gadgets use?

Blue UV Capture lens technology aimed for the functional use on reducing harmful blue light entering the eyes, reduce the risk on causing damage to the retina. However, eyestrain cause by increasing near work task (not by VDU devices) may comes from individual eye conditions, this includes the individual might be having eye condtions such as presbyopia, accommodative insufficiency, or eye muscle spasm.

Dry eye assessments

Dry Eye Assessments

At Malaya Optical, we as an optometrist have almost encounter dry eye patient everyday. With certain latest techniques and technologies we able to diagnose, assess and treat dry eye in more efficient way. Below are the few dry eye assessments that we usually apply at Malaya Optical.

This process is made easy by taking a history of patients symptoms, signs and complaints related to dry eyes. By accumulating the potential causes and symptoms of dry eye, eye care practitioner could able to determine the suitable management and treatment for it. Those who are suffering from dry eyes, it is important for you to make an appointment and visit our optometrist.

We will be running out few tests accurately according to your current eye conditions under dry eye assessments. Those who are not aware of having a dry eye syndrome, we also could able to diagnose it start from a comprehensive eye examination. Here, we use few number of strategies and skills to assess the causes and severity of your dry eye condition and from there we will develop a dry eye treatment appropriately.

The very first signs that we able to encounter before even a patient could able to complaint to us about their dry eye is by doing a NIBUT (non-invasive tear break up time) test. The cut off value to distinguish a normal patient and a dry eye patient is 12 seconds in NIBUT test (Vidas Pauk 2019). The easiest way to conduct this test is with auto refractor meter. Once their corneal miars is clearly visible on auto refractor meter, patients can start to blink and hold their blink until they could. Meanwhile, the eye care practitioner requires to count how many seconds does a patient can hold their blink or how many seconds does their corneal miars does not get distorted.

Coeneal miars in NIBUT test

The next clinical examination that an optometrist can do to assess dry eyes is with slit lamp examination. This exam allows our optometrist to screen our eyes in anterior and posterior level. This test is done at microscopic level, by examining the eye health include the eyelids, tear layer, conjunctiva, pupil, iris, lens, sclera, cornea, retina and also optic nerves. It is easy to assess the redness of patients eyes and its severity by using a slit lamp biomicroscopy.

 Any debris or dust may cause irritation while we blink and these small particles will move around our tear layer when we blink. Uneven tear layer may cause dry eyes, and moreover dust and debris which move around our tear layer causes additional discomforts.

Redness in the eye due to dry eye

 Evaluation of the tear film and cornea: by putting a drop of sodium fluorescein (a yellow dye) into the eyes which mixes with the tears to give a clearer indication of the quality of tear film, and any signs of corneal damage due to excessive dryness.

Other than that, slit lamp also will help us to measure the tear meniscus which forms as a pool and accumulates at the bulbar conjunctiva in the inferior lid margin. The normal height of tear meniscus is approximately 0.3 to 0.4mm. A measurement scale is done with an adjustable slit beam height.

Tear Layer Meniscus

Do visit your near by Malaya Optical optometrist to get your eyes tested with complete dry eye assessments and managements.