• 71, SS21/37, Damansara Utama, 47400, Petaling Jaya, Selangor
 • Mon - Fri 10:30AM - 8PM, Sat 7PM, Sun 5PM

Category: About Eye

5 Rawatan Terbaik untuk Mata Kering

Memahami keadaan mata anda adalah perkara paling penting yang harus dilakukan sebelum merawat mata. Di Malaya Optical, kami sebagai pengamal penjagaan mata profesional akan sentiasa memastikan anda mendapat penyelesaian terbaik dan berkesan. Penilaian mata kering yang komprehensif akan membantu kami memahami keadaan mata kering anda sepenuhnya, dan ini akan memudahkan kami memberikan rawatan mata kering yang terbaik kepada anda. Di sini, kami ingin menerangkan 5 rawatan terbaik untuk mata kering.

Rawatan Mata Kering

Semua penemuan anda akan dikumpul dan disusun dalam rekod digital sistem kami supaya mudah bagi kami untuk memantau dalam lawatan anda yang seterusnya. Bagi masalah yang berlanjutan, kami juga dapat mendiagnosis pembacaan baru dan menunjukkan kepada anda perubahan yang berlaku di mata anda.

Pertama sekali, penyebab mata kering dan keparahannya harus dikenal pasti untuk memberikan rawatan yang sesuai. Penyakit yang berbeza atau penyebab mata kering yang berbeza mempunyai tahap rawatan yang berbeza. Dari awal penilaian, kami akan mula membuat Pelan Rawatan dan Pengurusan Mata Kering untuk anda.

Salah satu rawatan yang paling biasa untuk kes mata kering adalah dengan menggunakan titisan air mata palsu. Terdapat dua jenis titisan air mata palsu. Salah satunya adalah tetes mata berasaskan pengawet, yang boleh tinggal di rak untuk waktu yang lama tetapi ia akan menyebabkan kesan menyengat kerana ia mengandungi agen pengawet untuk menyingkirkan bakteria. Titisan mata yang tiada agen pengawet terdapat dalam beberapa botol sekali pakai yang anda gunakan sekali dan buang pada hari yang sama.

Ubat titisan mata kering

Semasa pemeriksaan lampu celah, jika ada bulu mata yang termasuk ke dalam mata anda akan dikeluarkan juga kerana ia akan menyebabkan rasa ketidak selesaan. Bulu Mata yang bercabang yang tumbuh ke arah mata anda boleh menyebabkan kerengsaan pada permukaan mata anda. Pertumbuhan dan kedudukan bulu mata yang tidak teratur juga boleh menyebabkan mata kering. Penyumbatan kelenjar meibomian harus bersih. Kadang-kadang, mata kita mungkin mengalami penyumbatan ini yang mengandungi radang, minyak, air mata terkumpul dan sebagainya. Kerana ini, anda mungkin merasa tidak selesa pada siang hari.

Salah satu kaedah termudah untuk membersihkannya adalah dengan melakukan pemampatan hangat. Sekiranya kelopak mata anda dijumpai dengan benjolan kekuningan akibat penyumbatan kelenjar meibomian, bersihkan dahulu sebelum melakukan pemampatan. Pertama, basuh muka anda dengan air bersih. Kemudian gunakan syampu bayi yang dicairkan dan gosokkan pada bulu mata dan permukaan mata dengan putik kapas. Bilas mata anda dengan air bersih sekali lagi. Selanjutnya gunakan tuala bersih, rendam dengan air suam, peras dan mulailah melakukan pemampatan hangat dengan menekan tuala dengan lembut pada permukaan mata anda.

Rawatan Mata Kering

Dalam beberapa kes, penyelesaiannya mungkin mudah tetapi bagi orang tertentu akan ada susulan dan rancangan tindakan jangka panjang. 5 rawatan terbaik untuk mata kering ini mungkin dapat membantu anda untuk menyelesaikan masalah mata kering. Walau apa pun, tujuan kami sebagai optometris adalah untuk selalu memberi anda penjagaan optimum yang terbaik dan membuat anda lega dari masalah atau gejala mata kering anda. Sila berjumpa dengan optometris terbaik di bandar sekarang untuk mendapatkan penilaian dan rawatan mata kering.

Penilaian mata kering

Penilaian Mata Kering

Di Malaya Optical, kita sebagai optometris hampir menemui pesakit mata kering setiap hari. Dengan teknik dan teknologi terkini yang tertentu, kami dapat mendiagnosis, menilai dan merawat mata kering dengan cara yang lebih cekap. Berikut adalah beberapa penilaian mata kering yang biasa kita gunakan di Malaya Optical.

Proses ini dipermudah dengan mengambil sejarah gejala, tanda dan aduan pesakit yang berkaitan dengan mata kering. Dengan mengumpulkan kemungkinan penyebab dan gejala mata kering, pengamal penjagaan mata dapat menentukan pengurusan dan rawatan yang sesuai untuknya. Mereka yang sering mempunyai masalah mata kering, penting bagi anda untuk membuat janji temu dan lawati pakar mata kami.

Kami akan menjalankan beberapa ujian dengan tepat mengikut keadaan mata anda di bawah penilaian mata kering. Mereka yang tidak menyedari mengalami sindrom mata kering, kita juga dapat membuat pemeriksaan mata yang sepenuhnya sebelum mendapat tahu tentang diagnosisnya. Di sini, kami menggunakan sebilangan kecil strategi dan kemahiran untuk menilai sebab dan keparahan keadaan mata kering anda dan melaluinya kami akan mengembangkan rawatan mata kering dengan tepat.

Ujian mata kering

Tanda-tanda pertama yang kami menemui sebelum pesakit mengadu tentang mata kering, adalah dengan melakukan ujian NIBUT (waktu pemecahan air mata yang tidak invasif). Nilai pemotongan untuk membezakan pesakit normal dan pesakit mata kering adalah 12 saat dalam ujian NIBUT (Vidas Pauk 2019). Kaedah termudah untuk melakukan ujian ini adalah dengan meter refractor auto. Setelah rongga kornea mereka dapat dilihat dengan jelas pada meter refractor automatik, pesakit boleh mula berkelip dan menahan kelip sehingga boleh. Sementara itu, pengamal penjagaan mata perlu menghitung berapa saat pesakit dapat menahan daripada kelip atau berapa saat permukaan kornea mereka tidak terdistorsi.

Kanan ke Kiri: Imej permukaan air mata distorsi

Pemeriksaan klinikal seterusnya yang boleh dilakukan oleh pakar optometri untuk menilai mata kering adalah dengan pemeriksaan lampu celah (slit lamp). Ujian ini dapat membantu pakar optometri untuk meninjau mata kita di tahap luar dan dalam mata. Ujian ini dilakukan pada tahap mikroskopik, dengan memeriksa kesihatan mata meliputi kelopak mata, lapisan air mata, konjungtiva, anak mata, iris, lensa, sclera, kornea, retina dan juga saraf optik. Selain itu biomikroskopi lampu celah juga dapat menilai kemerahan mata pesakit dan keparahannya dengan mudah.

Ujian slit lamp untuk mata kering

Sebarang serpihan atau habuk boleh menyebabkan kerengsaan semasa kita berkelip dan zarah-zarah kecil ini akan bergerak di sekitar lapisan air mata kita ketika kita berkelip. Lapisan air mata yang tidak rata dapat menyebabkan mata kering, dan lebih-lebih lagi debu dan serpihan yang bergerak di sekitar lapisan air mata kita menyebabkan ketidakselesaan.

Penilaian filem air mata dan kornea: dengan menitis sedikit natrium fluorescein (pewarna kuning) di atas permukaan air mata untuk menilai kualiti filem air mata, dan tanda-tanda kerosakan kornea akibat mempunyai mata kering.

Ujian fluorescein untuk mata kering

Selain itu, lampu celah juga membantu kita mengukur meniskus air mata yang terbentuk sebagai kolam dan terkumpul di konjungtiva bulbar (di margin penutup bawah). Ketinggian normal meniskus air mata adalah sekitar 0.3 hingga 0.4mm. Skala pengukuran dilakukan dengan menggunakan ketinggian lampu celah.

Kunjungilah pakar optik optik Malaya Optikal yang berhampiran dengan anda untuk menguji mata anda dengan membuat penilaian dan pengurusan mata kering yang lengkap.

Gejala Mata Kering

12 gejala mata kering yang paling biasa

Gejala mata kering mungkin tidak muncul hanya dengan satu gejala tetapi juga kadang-kadang disertai oleh beberapa gejala lain. Tanpa mengetahui semua tanda dan gejala penting mata kering, anda mungkin tidak mendapat rawatan yang tepat untuk menghilangkannya. Oleh kerana mata kering dikenali sebagai salah satu keadaan biasa yang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, berikut adalah 12 gejala mata kering yang paling biasa yang harus anda ketahui.

Gejala Mata Kering

Apabila anda mula mengalami lebih dari satu gejala pada satu masa, lebih baik jika mata anda diuji dengan penilaian mata kering kerana penyebabnya dapat dikenal pasti dengan mudah, sementara langkah pencegahan dan rawatan dilakukan.

Pada kebanyakan kes, sindrom mata kering mungkin tidak mudah disembuhkan, tetapi ia cukup mudah dirawat, dan juga dapat meningkatkan kualiti hidup anda. Di bawah menunjukkan simptom mata kering yang paling biasa yang harus anda ketahui.

1. Sensitif terhadap lampu. Mata kita mungkin merasa jengkel, berair dan tidak selesa di bawah cahaya. Contoh; semasa memandu pada waktu malam atau dalam pencahayaan yang rendah atau juga ketika menghadap skrin komputer atau telefon bimbit.

2.Kemerahan di mata. Kerana kekurangan pengeluaran air mata, mata kita mungkin tidak mempunyai khasiat yang secukupnya. Oleh kerana kekurangan zat makanan dan pelembap di permukaan mata, mata kita akan menunjukkan refleks dan kelihatan warna merah secara keseluruhan.

3.Penglihatan kabur. Oleh kerana filem air mata tidak stabil, sinar atau cahaya mungkin tidak dapat memasuki mata kita dengan sempurnanya sehingga menyebabkan penglihatan kita kabur.

4.Mata berair. Sebagai tanda kering, air mata akan dihasilkan dari mata kita untuk menjaga kelembapan mata kita.

5. Mata letih. Kita mungkin merasa letih dibahagian mata ketika mata kita menjadi berat, selalu ingin menutup mata kerana ia boleh menyebabkan sedikit tekanan.

6. Mata gatal. Anda mungkin mula menggosok mata tanpa henti apabila mata anda terasa kering dan berminyak.

Simptom mata kering

7. Sensasi menyengat dan terbakar di sekitar mata.

8. Anda mungkin membina lendir melekit di kelopak mata anda. Dalam kebanyakan kes, ia berlaku semasa bangun tidur.

9. Sensasi tidak selesa. Kerana sensasi benda asing atau habuk di sekitar kelopak mata atau bulu mata.

10.Tidak sesuai untuk menggunakan kanta lekap. Anda mungkin merasakan kanta lekap todak selesa dipakai, toleransi anda terhadap kanta lekap akan berkurang. Apabila mengeluarkan kanta lekap, mata anda akan menjadi sangat kering dan anda mungkin menghadapi kesukaran untuk melepaskannya.

11.Pelepasan lendir tebal.

12. Priskipsi mata yang tidak stabil sehingga lapisan air mata berada dalam kawalan.

Apakah maksud mata kering?

Hampir semua orang di luar sana yang menjalani pemeriksaan mata umum mungkin mendengar tentang mata kering. Penyakit mata kering adalah salah satu masalah okular yang sering dijumpai namun penyelesaian terbaik untuk mencegahnya atau rawatan yang berkesan masih dalam perbincangan. Di setiap klinik mata, terdapat sekurang-kurangnya 25% kes yang dilaporkan mempunyai gejala mata kering. Ramai antara anda mungkin terfikir tentang apakah maksud mata kering? Di sini, kami ingin memberitahu anda serba sedikit tentang mata kering dan kepentingannya untuk menjalani pemeriksaan mata.

Apakah itu mata kering

Air mata bukan sahaja menjaga kelembapan mata tetapi ia juga mempunyai peranan yang penting dalam menjaga fungsi mata yang sihat. Pada dasarnya, air mata adalah salah satu komponen terpenting yang diperlukan dalam mata anda untuk melindungi kesihatan mata anda. Ia mencegah mata anda menjadi kering dengan melindungi permukaan mata anda dengan komponennya. Mereka juga melindungi mata anda dari jangkitan, memberi nutrisi yang mencukupi untuk mata anda dan menjadikannya pelincir dan selesa.

Mata kita dibasahi oleh dua jenis air mata yang berbeza:

 1. Pelincir air mata yang menyokong mata anda dengan mengeluarkan air mata atau pelinciran berterusan untuk melembapkan mata anda dan mengandungi agen pencegah jangkitan semula jadi.
 2. Air mata refleks dapat dilihat dalam tindak balas tiba-tiba atau situasi seperti kerengsaan (asap, bawang, abuk), kecederaan atau emosi.
Lapisan air mata

Apabila pengeluaran dan pengawetan diketahui, ia juga penting untuk memahami bagaimana air mata dan komponennya dibuat. Lapisan lipid, air dan lendir adalah tiga komposisi air mata yang paling berbeza. Lapisan lipid atau juga dikenali sebagai lapisan minyak dirembeskan oleh kelenjar Meibomian dan biasanya memberikan permukaan optik yang halus untuk kornea dan melambatkan penyejatan dari mata. Mereka membentuk filem yang nipis dan halus bagi mengawal ketebalannya, dan mungkin komposisi, mempengaruhi kadar penyejatan.

Lapisan berair dikeluarkan oleh Kelenjar Lacrimal yang mengandungi air, elektrolit dan pelbagai protein. Di sinilah air mata akan terbentuk. Dan juga, epitel konjungtiva adalah sumber kedua elektrolit dan air dalam air mata. Seterusnya adalah lapisan mukus, yang telah dirembeskan oleh sel-sel goblet konjungtiva. Lapisan mukus adalah lapisan paling dalam dari filem air mata dan melekat dengan kuat pada sel-sel epitel yang mendasari kornea dan konjungtiva. Lapisan mukus terutamanya terdiri daripada molekul glikoprotein yang tinggi.

Sekiranya anda masih belum mengetahui apakah maskud mata kering atau jika anda tidak pernah diuji mata anda untuk mata kering, sila buat janji temu dengan kami hari ini dan dapatkan lebih banyak maklumat mengenai mata dan kesihatannya.

12 most common dry eye symptoms

Dry eye symptoms may not be appearing with only one symptoms but it may also sometimes been accompanied by few other symptoms. Without knowing all the important signs and symptoms of dry eyes, you may not able to get a proper treatment to get rid if it. Since dry eye was known as one of the usual condition that can occur to anyone, here are 12 most common dry eye symptoms that you should know.

When you started to encounter more then one symptoms at a time, it is best to get your eye tested with dry eye assessments as the cause of it could be identified easily, while preventative and treatment measures put in place.

At most cases, dry eye syndrome may not be easy to cured, but it is quite easy to treat, and also it can improve your quality of life. Below shows the most common dry eye symptoms that you should know.

 • Sensitive to lights. Our eyes may feel irritated, watery and uneasy under lights. Example; while driving at night or in low illumination or also while facing screens
 • Redness in the eyes. Due to lack of tear production, our eyes may not be nourish properly. Due to lack of nutrition and moisturizer our eyes may reflex dryness and looks red in colour overall.
 • On and off experiencing blurred vision. Since tear film is unstable, light rays may not entering our eyes smoothly resulting in occasional blur vision.
 • Watery eyes. As a sign of dryness, tear will be produced from our eyes to keep our eyes moist.
 • Tired eyes. We may feel as our eye become heavy, always like to close our eyes as it may cause slight strain.
 • Itchy eyes. You may start to rub your eyes non stop when your eyes feel dry and greasy.
 • Stinging and burning sensation around or in the eyes.
 • You may build sticky mucus around your eyelids. In most cases, it occurs upon waking up.
 • Uncomfortable due to grittiness. Due to foreign body sensations around the eyelids or eyelashes.
 • Not suitable to use contact lens. You may feel the edge of contact lenses is pocking your eyes, your tolerance to contact lens will get reduce. Upon removal of contact lenses, your eyes will be very dry and you may face difficulty to remove it.
 • Thick mucous discharge.
 • Fluctuation in vision until tear layer got stable.

Do not wait for all these symptoms to effect your vision and comfort level. Drop by to get your eyes tested with the best optometrist in town now.

10 penyebab mata kering

Kita selalu rasa selamat tentang kesihatan mata kita sehingga mata kita diperiksa. Ramai di antara kita mungkin terfikir bahawa kita dapat melihat semuanya dengan jelas dan pemeriksaan mata lebih lanjut mungkin tidak diperlukan! TETAPI, kebanyakan daripada kita akan terkejut apabila terserempak dengan keputusan kesihatan mata kita kerana terdapat banyak masalah kesihatan mata yang lain yang perlu dirawat segera untuk mengurangkan risiko. Dan ya, penyakit mata kering mungkin salah satunya. Inilah 10 penyebab mata kering yang paling biasa mengapa mata anda mudah kering. Dengan menentukan punca mata kering kita dapat memberikan penyelesaian yang sesuai dan berkesan untuk mengatasi masalah mata kering.

Terdapat banyak penyebab mata kering yang boleh terjadi disebabkan oleh satu masalah yang biasa atau disebabkan oleh gabungan beberapa masalah lain yang juga berkaitan dengan kekeringan pada mata. Kebanyakan sebabnya adalah kerana faktor usia, perubahan gaya hidup, faktor persekitaran, kesan sampingan dari ubat-ubatan dan banyak lagi. Secara anatomi, perbezaan yang terdapat pada pengeluaran air mata atau fungsi air mata juga boleh menyebabkan kekeringan pada mata seperti fungsi yang terdapat dikelenjar meibom.

Penyebab mata kering

Faktor yang berkaitan dengan usia- Kekurangan Air Mata berubah semasa kita makin berusia. Penurunan pengeluaran air mata kerana jangkitan kelenjar lakrimal, perubahan rembesan refleks atau tikar pemusnahan keradangan menyebabkan mata kering.

Kerana gaya hidup- Pengawalan diet, merokok, dan dehidrasi.

Pengguna kanta lekap – Mata kering menyebabkan mereka yang menggunakan kanta lekap selama berjam-jam dan tanpa mengetahui jangka masa pakai lensa tertentu dan juga bagi mereka yang tidur dengan kanta lekap apabila tidak disyorkan oleh optometris.

Faktor Alam Sekitar-Kawasan berangin, berasap, tempat lembap rendah, cuaca sejuk, kering dan tempat yang menpunyai kedudukan tinggi. Beberapa tempat dalaman lain seperti penyaman udara, tempat yang mempunyai udara panas.

Alergi- Mereka yang alah kepada debunga, ubat-ubatan, demam, habuk atau haiwan.

Perubahan hormon- Kajian Kesihatan Wanita dan Kesihatan Doktor menyatakan bahawa purata mata kering meningkat pada wanita dan lelaki setiap lima tahun setelah usia 50 tahun, dengan kelaziman yang lebih besar pada wanita berbanding lelaki. Menopaus juga berkaitan dengan mata kering.

Penyebab mata kering

Keadaan Kesihatan- Pesakit diabetis, penyakit autoimun seperti sindrom Sjogren), dan artritis reumatoid.

Ubat-ubat antihistamin, penyekat beta, antispasmodik, diuretik, antidepresan, terapi penggantian hormon, kontraseptif oral, ubat tekanan darah. Accutane, kemoterapi dan radiasi juga dikaitkan dengan mata kering.

Kesan berkelip yang tidak betul- Menatap skrin dengan lama, pertumbuhan bulu mata yang tidak betul dan penutupan kelopak mata yang tidak selari, (Nocturnal lagophthalmos) kelip mata yang tidak lengkap dan juga meningkat masa mengunakan skrin

Kesihatan Mata-Trauma Mata (kesan, kecederaan atau dan luka bakar), pembedahan yang berkaitan dengan laser, penyingkiran katarak.

Sekiranya anda mengalami masalah-masalah seperti yang disenaraikan di atas atau jika anda ingin mengetahui apa yang menyebabkan mata kering, lakukan pemeriksaan mata anda secepat mungkin untuk mengelakkan komplikasi yang akan datang. Sila buat temu janji dengan optometris yang terdekat dengan anda untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kesihatan mata anda sekarang.

10 reason why your eyes get dry easily

We always been feel safe about our eye health until and unless we get our eyes checked. Many of us may think we can see everything clearly and further eye screening may not required! BUT, most of them will be surprised once their eye health results were revealed as there were many hidden abnormalities found from the test. And yes, dry eye disease might be one of them. Here are the 10 most common reason why your eyes get dry easily. By determining the cause of dry eye we can able to provide a suitable and effective solution to treat dry eye problem.

There are many dry eye causes could occur either due to one common issues or due to combination of few other problem too associated to dryness in the eye. The causes mostly occurs due to age-factor, changes in life-style, environmental factor, side effects from medications and many more. Anatomically, abnormalities found in the production or functioning of tears may also lead to dryness in the eye such as meibomian gland dysfunction.

Common dry eye causes

Age related factor- Aquous Tear Deficiencies changes when we are aging. Decreased in tear production due to lacrimal gland infection, changed in reflex secretion or inflammatory destruction mat cause dry eyes.

Due to lifestyle- Diet control, smoking, and dehydration.

Contact lens user-Dry eye causes to those who use contact lenses for extended and long hours without knowing the disposable period for that particular lenses and also to those who sleeps with contact lenses when it is not suggested by the eye care practitioners.

Environmental Factors-Windy, smoky area, low humid places, cold, dry weather and high altitude places. Some other indoor places such as air conditioning, force heating places.

Allergies- Those who have allergic to pollen, medications, fever, dust or animals.

Hormonal changes- Women’s Health Study and Physician’s Health noted that dry eye prevalence increases in women and men every five years after the age of 50, with greater prevalence in women compared to men. Menopause could also be related to dry eye.

What causes dry eyes

Heath condition- High glucose level patient, autoimmune disease such as Sjogren syndrome), and rheumatoid arthritis.

Medications-antihistamines, beta-blockers, antispasmodics, diuretics, antidepressants, hormone replacement therapy, oral contraceptives, blood pressure medications. Accutane, chemotherapy and radiation are also associated with dry eye.

Improper blinking effect- Staring at screens for prolonged hours, improper eyelashes growth and eyelid closure, (Nocturnal lagophthalmos) incomplete blink and also increased in screen time

Eye Heatlh-Eye trauma (impact, injury or and burns), surgery related to laser, cataract removal

If you experience any of these problems as listed above or if you want to know what causes dry eyes, do get your eye tested as soon as possible to avoid further complications in future. Do drop by to visit your best optometrist in town to find out more about your eye health now.

The effect using gadgets on children’s eyes

Many recent studies have found that, most of children spend their average time in a day by using different gadgets like smartphone, playing video games, watching television and using stereo systems. Kids loves to use all these gadgets as they found it very interesting and most of the time parents do allow and practice them to use it. The effect using gadgets on children’s eyes has turned out as an important topic to discuss nowadays.

Without knowing kids do pay attention by spending hours using gadgets and did not realize to their wrong posture, bright screen and screen distance from their actual positions. This may cause an ultimate health and vision problems day by day.

Gadget addiction breaking kids' back - Computing News | Gadgets Now

Staring at screen or electronic devices for continuous hours causes distress and various problem involving eyes. Some of them may get irritation in their eyes and in worst case children may even loose their ability to view anything binocularly. By the time, they may even have difficulty to have proper functions in eye muscles and nerves. At this age, we adults may also have issues to face screen for longer hours, imagine if the same thing happen, how do your children would cope with it?

In this era, we can’t keep ourselves or our children away from these devices so we can try to minimize the impact of these devices on our children. Spending our regular times by using gadgets too much may causes vision problems and it may also increase the chances of getting high myopia power. Besides, staring at screens may also reduce our blinking time and it may causes dry eyes in future.

Children who spend more time on screens may also develop speech and language delay. A child with a speech delay might use words and phrases to express ideas but be difficult to understand. Usually they will spend their time alone and love to express themselves as they are in fairy land.

Some children may also have issues with attention deficits. It refers to problems like paying attention, excess activity or has difficulty controlling behaviour which is not appropriate. This can occur in children and cause them to be restless, unable to focus, and easily get distracted. This change in behaviour can cause problem at school or at home as well.

Obviously, not every children are rely on using gadgets nowadays, but it is purely base on how well we are able to control and monitor them on screen usage. We can generally balance their lifestyle and daily activities by allowing them to play outdoor games, set time for screen usage, be more engaged with them and make sure they do have adequate sleep time too.

If you found your children to have anxiety, feel fear to mingle with people around, always experience depressions or any other complaints as above do seek for health care and eye care professionals before it gets more serious.

Eye Examination for Aviation Employee

Eye Examination for Aviation Employee is a requirement for the applicant (s) or workers based on the Civil Aviation Regulations. Medical requirement or occupational requirement is a preventive medicine in which the patients, pilots, aircrews or any person who involve working in flight who need to get a proper health examinations before they were selected to work.

Read More
Children with Myopia and Amblyopia

Children with Myopia and Amblyopia

Nowadays, having healthy eye and clear vision are critical in children. We often came across with children with myopia and amblyopia. We as an eye practitioner recommend parents or guardian to get their children eye tested regularly, as many vision problem and eye diseases can be detected and treated in early phases. Mostly children with myopia and amblyopia has to get their eyes tested and get the proper treatment as soon as possible as this eye problem can be worsen after certain point of time.

Children Eyesight
Vision test for children

If your children has been diagnosed with myopia is means that they have nearsightedness. It simply means that near vision looks clearer than far vision. It might get worsen if myopia is not treated at early stage but it also can be corrected with visual managements such as corrective ophthalmic lenses, contact lenses, ortho-k, and LASIK surgery.

Eyes with short-sightedness
Animation of eye condition with myopia

Kids with myopia has longer eyeball length from front to back, which causes the light rays to fall at the back of retina. To make the image clearer children may sometimes need to shrink their eyes to reduce the light rays and glare around them to see the image clearer. This eventually will lead the eyeball to elongate day by day and increase in eye power.

Mostly, children may not understand their vision clarity, and some even may accept their blurry vision state as they think that is the best vision they can gain. They might adjust their blur vision status by moving forward to far images to focus it clearly. Eye examination for children can start at 6 months old, 3 years old and before first grade. Also if there is any abnormality found, your children should get their eye tested as soon as possible. Always do follow your eye specialist recommendations for the best advice to care your children eye health.

Signs of children vision problem

Whereas, amblyopia is an eye condition of where your eyes and brain does not work simultaneously as how it suppose to work. Amblyopia also known as lazy eye, of where kids will start develop good vision in one eye and poor vision in the other eye. Children are often get used to this problems, and might not informed to their parents. As a result their lazy eye vision may not be diagnosed for months or even years. Treatment for amblyopia works to correct our eye and brain to function equally and strengthen the vision to be more better. Using prescription lenses, eye patches, atropine drops and surgery are the available treatment for amblyopia.

Amblyopia
Eyesight with Amblyopia

Did your children with myopia and amblyopia get their eye tested completely? Do drop by to your nearest outlet and get the best optometrist in town to check your children eyesight now.

*FAQ

What is the most common eye problem in children?

Common pediatric eye problem includes lazy eye, nearsightedness, farsightedness, astigmatism, childhood tearing, cortical visual impairment, vision development abnormalities, genetic eye diseases, double vision and nystagmus.

Why do kids have bad eye sight?

The most common vision problem starts when children at school age. Due to refractive errors such as myopia, hyperopia and astigmatism your children will end up to have blurry vision.

How do you know if your children have eye problems?

If you found your children like to squint their eyes, try to move forward to read or see something clearly, rub their eyes constantly, having extreme sensitivities to lights, abnormal eye alignment, and severe red eye do bring your children and visit ophthalmologist or optometrist for further treatments.

At what age does vision fully develop?

Children eye sight will develop fully as they growing up. When they are at age of 4-5 years old their vision is not as perfect as adult. Eyesight will start to be one of the crucial element in our body when we have the ability to co-ordinate our full body movements.

How can I improve my eyesight? What is the perfect vision?

If you have bad eyesight, please do not hesitate to meet your eye practitioner to get the best consultation about your eye status. Perfect eye vision is considered as no vision aid’s is required to see better. Vision acuity with 20/20 or 6/6 known as perfect vision.

1 2 3 6