• 71, SS21/37, Damansara Utama, 47400, Petaling Jaya, Selangor
  •           
  • +60 17-3613 715

Rawatan Mata Kering

Rawatan Mata Kering

Memahami keadaan mata anda adalah perkara paling penting yang harus dilakukan sebelum merawat mata. Di Malaya Optical, kami sebagai pengamal penjagaan mata profesional akan sentiasa memastikan anda memberikan penyelesaian terbaik dan berkesan.

Penilaian mata kering yang menyeluruh akan membantu kami memahami keadaan mata kering anda sepenuhnya dan ini akan memudahkan kami memberikan rawatan mata kering yang terbaik kepada anda.

Semua rekod penemuan anda akan dikumpulkan dan disusun dalam rekod digital sistem kami supaya lebih mudah bagi kami untuk memantau dalam lawatan anda yang seterusnya. Dalam masalah yang berlanjutan, kami juga dapat mendiagnosis pembacaan baru dan menunjukkan kepada anda tentang perubahan yang berlaku pada mata anda setelah merawat.

Pertama sekali, penyebab mata kering dan keparahannya akan dihadapi untuk memberikan rawatan yang sesuai. Penyakit yang berbeza atau penyebab mata kering mempunyai tahap rawatan yang berbeza. Bagi penilaian yang paling awal, kami akan mula membuat Pelan Rawatan dan Pengurusan Mata Kering untuk anda.

Rawatan mata kering

Salah satu rawatan yang paling biasa untuk kes mata kering adalah dengan menggunakan titisan air mata palsu. Terdapat dua jenis titisan air mata palsu. Salah satunya adalah titis mata berasaskan pengawet yang tinggal di rak untuk waktu yang lama tetapi ia akan menyebabkan kesan menyengat kerana ia mengandungi agen pengawet untuk menyingkirkan bakteria. Titisan mata bukan pengawet terdapat dalam beberapa botol sekali pakai yang anda gunakan sekali dan buang dan juga tidak menyebabkan sensasi pedih pada mata anda.

Titisan air mata tanpa pengawet
Titisan air mata tanpa pengawet
Titisan air mata dengan pengawet
Titisan air mata dengan pengawet

Semasa pemeriksaan slit lamp, jika ada bulu mata yang membalik ke dalam mata anda, kami akan cuba untuk mengeluarkannya. Bulu mata yang bercabang yang tumbuh ke arah mata anda boleh menyebabkan kerengsaan dan geseran pada permukaan mata anda. Pertumbuhan dan kedudukan bulu mata yang tidak teratur juga boleh menyebabkan mata kering. Penyumbatan kelenjar meibomian harus sentiasa dijaga supaya bersih. Kadang-kadang, mata kita mungkin mengalami penyumbatan ini yang mengandungi radang, minyak, air mata terkumpul dan sebagainya. Kerana ini, anda mungkin terasa tidak selesa.

Salah satu kaedah termudah untuk membersihkannya adalah dengan melakukan pemampatan hangat. Sekiranya kelopak mata anda dijumpai dengan benjolan kekuningan kerana penyumbatan kelenjar meibomian, sila bersihkan terlebih dahulu sebelum melakukan pemampatan. Pertama, basuh muka anda dengan air bersih. Kemudian gunakan syampu bayi yang dicairkan dan gosokkan bulu mata dan permukaan mata mengunakan putik kapas. Bilas mata anda dengan air bersih lagi. Selanjutnya gunakan tuala bersih, rendam dengan air suam, peras dan mula melakukan pemampatan hangat dengan menekan tuala dengan lembut pada permukaan mata anda.

Pemampatan hangat untuk mata

Dalam beberapa kes, penyelesaiannya mungkin mudah tetapi bagi orang tertentu akan ada susulan dan rancangan tindakan jangka panjang. Walau apa pun, tujuan kami sebagai optometris adalah untuk sentiasa memberi anda penjagaan optimum yang terbaik dan membuat anda lega dari masalah atau gejala mata kering anda. Sila hadir ke doktor atau optometris terbaik di bandar sekarang untuk mendapatkan penilaian dan rawatan mata kering anda.

GET APPOINTMENT

Professional Optometrist & Designer Eyewear