• 71, SS21/37, Damansara Utama, 47400, Petaling Jaya, Selangor
  •           
  • +60 17-3613 715

Langkah penanggalan kanta lekap

Di bawah adalah 6 langkah penting penanggalan kanta lekap.

1. Sebelum mengeluarkan kanta lekap, sangat digalakkan mencuci tangan dengan sabun dan air dengan teliti. Ini untuk mengurangkan kemungkinan jangkitan mata. Kumpulan oftalmologi mengesyorkan agar tidak menggunakan sabun yang mengandungi minyak atau wangian tambahan, kerana sabun boleh melekat pada permukaan lensa.

2. Balikkan bekas simpanan anda dan goncangkan larutan kanta lekap yang tersisa, kemudian biarkan ia kering secara biasa atau keringkan bekas dengan kain bersih dan segar. Ini adalah penting dalam langkah penanggalan kanta lekap kerana kotoran boleh melekat di dalam bekas sekiranya tidak dibasuh dengan bersih.

6 langkah penting dalam penanggalan kanta lekap

3. Semasa pembuangan kanta lekap, berdiri di depan cermin.

teknik mengeluarkan kanta lekap

4. Lihat ke atas. Dengan menggunakan tangan yang tidak dominan, angkat kelopak mata atas dari mata anda dengan jari telunjuk. Dengan tangan yang dominan, tarik kelopak mata bawah ke bawah dengan jari tengah.

langkah menanggal kanta lekap

5. Untuk melepaskan kanta lekap, cubit perlahan lensa dengan pad jari telunjuk dan ibu jari anda. Cuba jangan menarik lensa terlalu keras sehingga tidak melipat.

cara senang menanggal kanta

6. Setelah menanggalkan lensa, letakkan lensa di telapak tangan yang lain dan masukkan larutan lensa serbaguna segar ke permukaan lensa. Jika menggunakan kanta lekap yang dimaksudkan untuk dipakai selama beberapa hari sebelum penggantian, pastikan memasukkannya ke dalam casing yang memiliki “L” ke kiri dan “R” untuk kanan yang ditandai dengan jelas, sehingga tidak bercampur. Ingatlah untuk selalu mengikuti arahan yang disertakan bersama penyelesaian pembersihan dan pembasmian kuman anda.

Berapa lama kanta lekap bertahan?

Kanta lekap sekali pakai biasanya  berlangsung  antara satu hari hingga satu bulan, sementara lensa keras  seperti RGP dan PMMA boleh bertahan  hingga satu tahun atau lebih lama. 

Mengapa kadangkala sukar untuk menanggalkan kanta lekap?

Hal ini boleh berlaku jika memakai kanta lekap selama berjam-jam atau kerana mata kering. Untuk mengeluarkannya, cuba titiskan sedikit larutan pada jari dan kemudian sentuh permukaan kanta lekap agar mudah dikeluarkan. Selain itu, anda boleh titiskan air mata palsu ke mata. Ia boleh didapati di farmasi.

Apa yang akan berlaku sekiranya menangis semasa memakai kanta lekap?

Tiada masalah sekiranya anda menangis  semasa memakai kanta lekap. Walau bagaimanapun, lensa mungkin tidak melekat pada mata dengan baik kerana air mata. Jangan menggosok mata sambil  menangis  kerana ia boleh merosakkan  kanta lekap atau menyebabkan kanta anda koyak.

Bolehkah kanta lekap hilang di mata?

Tidak. Ia adalah mustahil sekiranya kanta akan terperangkap di belakang mata  atau sepenuhnya  hilang  dalam mata.

komplikasi kanta lekap

Apa yang berlaku jika tidak pernah mengeluarkan kanta lekap?

Apabila kanta lekap tidak dikeluarkan, maka, terjadilah sesuatu yang disebut “neovaskularisasi kornea” kerana kekurangan oksigen ke mata. Saluran darah di mata akan tumbuh secara tidak normal dan akan disarankan oleh pakar optometri untuk berhenti memakai sebarang kanta lekap.

GET APPOINTMENT

Professional Optometrist & Designer Eyewear