Hi, How Can We Help You?
  • Mon - Sat 10:30am to 9:00pm, Sun to 7pm

Buat apa hari ni?

contact lens

Hai korang semua. Sihat? Buat apa hari ni? Mesti korang busy dengan life masing-masing kan. Kalau busy sekalipun, meh la spend time sikit untuk baca blog ni. Bukan apa, kadang-kadang bila kita rajin membaca ni minda lebih terbuka dan dapat release stress, kan? Topik hari ni berkaitan dengan rutin harian korang tak kira la korang ni student lagi ke atau pun dah bekerja.

Mula je waktu pagi, korang akan bangun dan get ready sama ada untuk ke tempat keje or tempat belajar atau pun sekolah. Kebanyakkan kita semua sekarang ni bangun pagi je dah tengok smartphone betul tak? Disebabkan zaman ni kita menggunakan pelbagai jenis digital devices contohnya smartphone, tablet, computer dan television, jadi salah satu yang memberi effect kat kita adalah mata. Mata adalah organ kita yang sangat penting dan of course la ia memerlukan penjagaan yang rapi. Jadi kepada korang-korang yang memang pakai spectacles, apa kata kalau korang cuba pakai lens yang ada blue light protection. Apa tu blue light? Blue light adalah cahaya yang dikeluarkan oleh digital device dan boleh memberi kesan buruk jika berlebihan. Antara jenama lens yang offer blue light protection ialah Hoya, Ziess dan Essilor.

tengok-smartphone                Blue-light-hazard

Lepas kita dah siap-siap semua, kepada yang drive tu why don’t korang semua cuba pulak pakai lens cermin mata daripada Ziess iaitu Ziess DriveSafe Lenses yang mana ia sesuai untuk memandu  tak kira la pada waktu malam atau pun memandu dalam hujan. Ok.. kalau korang tak pakai spectacle, korang boleh protect mata korang dengan pakai sunglasses waktu tengah drive. Tapi protection hanya limit pada waktu yang ada cahaya matahari je la. Kalau pakai waktu malam tak ke buang tebiat namanya tu.

memandu-waktu-pagi              hydrogel-contact-lens

Kepada sesiapa yang menggunakan computer sama ada untuk buat kerja pejabat ke, kerja kursus yang lecturer atau cikgu bagi, mesti mata korang akan menjadi cepat kering dan letih lagi-lagi yang pakai contact lens. Kalau nak kekalkan kelembapan mata dan tak nak mata cepat kering, korang boleh pakai contact lens yang ada silicon hydorgel. Contoh contact lens yang ada silicon hydrogel ialah Air Optix, Biofinity dan MiaCare.

Kalau korang tertanya-tanya mana nak dapatkan lens cermin mata yang ada blu light protection dan DriveSafe lens, atau nak dapatkan contact lens yang ada silicon hydrogel, korang boleh drop by mana-mana cawangan Malaya Optical. Malaya Optical juga mempunyai optometrist yang berpengalaman kalau korang nak dapatkan lebih info.