Hi, How Can We Help You?
  • Mon - Sat 10:30am to 9:00pm, Sun to 7pm

Apa tu Naked Face??

frame and face

Apa tu Naked Face?? Naked Face atau dalam Bahasa Melayu nya Muka Telanjang – opss..hahaha.. Muka pun boleh telanjang ke? Kalau nak tahu

muka pun macam badan jugak. Bila kita telanjang, kita mesti akan pakai baju bukan. Macam tu jugak muka. Bila muka “bertelanjang”, kita pun boleh “pakaikan” dia. Setiap muka yang diciptakan mempunyai characteristic nya yang tersendiri. Sebab tu setiap individu ada bentuk dan rupa yang berbeza.

Berbalik kepada “Naked Face”, ada sesetengah orang yang bila dia rasa muka dia naked, mesti dia akan pakai make up untuk tak nampak kusam or pucat. Tapi kalau dah kita ni jenis perempuan yang tak pakai make up or berjantina lelaki, tak semesti nya kita kena biar kan muka tu nampak kusam dan pucat, betul tak? So, untuk menaikkan seri wajah korang-korang semua, apa yang boleh dibuat ialah dengan memakai cermin mata. Tak kisah la cermin mata ke, cermin mata hitam ke.. nak pakai contact lens pun boleh.

Bila kita start “pakaikan” muka kita or dalam bahasa mudah nya pakai cermin mata lah kan, ia dapat menutup cela dan menaikkan seri kat wajah tu. Muka boleh nampak lebih bergaya or fashionable dan dapat menutup cela-cela wajah seperti eye bags tanpa perlu membuat plastic surgery pun. Hebat kan? Mungkin ada sesetengah orang akan tanya ‘sesuai ke aku pakai cermin mata?’ atau ‘tak nampak nerd ke pakai cermin mata ni?’..Jangan risau sebab setiap orang akan ada cermin mata yang sesuai dengan muka masing-masing.

‘Kalau tak rabun pun nak kena pakai cermin mata ke?’ Itu terpulang la sebab ada je orang yang pakai cermin mata yang takde power just untuk bergaya, tak pun boleh pakai cermin mata hitam. Dalam memilih cermin mata ni, tak kisah la cermin mata biasa or cermin mata hitam, kita boleh memilih bentuk bingkai cermin mata based on bentuk muka kita. Tapi tahu ke muka ni bentuk apa? Jangan risau, kat bawah tu ada tunjukkan 9 jenis bentuk muka yang berbeza.

Apa tu Naked Face, Apa tu Naked Face??, Optometrist in Petaling Jaya | Optical Shop9 Jenis Bentuk Muka

Bagi yang tak sure macam mana nak tengok bentuk muka sendiri, jangan risau. Korang boleh suruh orang lain yang tolong tengok kan. Tapi kalau nak lebih sure lagi, korang boleh datang je mana-mana cawangan kedai cermin mata Malaya Optical dan minta pendapat dari Professional Eye Wear Stylist iaitu Mr. Ryan Ho.