• 71, SS21/37, Damansara Utama, 47400, Petaling Jaya, Selangor
  •           
  • +60 17-3613 715

Adakah kanta penapis cahaya biru baik untuk mata?

Kanta penapis cahaya biru adalah pilihan yang baik untuk menyaring sinar biru yang berbahaya. Cahaya biru adalah salah satu cahaya yang dapat dilihat dari spektrum cahaya. Cahaya biru mempunyai frekuensi pendek, sehingga menghasilkan daya hidup yang lebih tinggi. Kajian menunjukkan bahawa, setelah beberapa lama, pengenalan warna biru pada cahaya boleh menyebabkan kerosakan jangka panjang pada mata anda. Cahaya biru mempunyai panjang gelombang antara lebih kurang 380nm dan 500nm; menjadikannya salah satu panjang gelombang tenaga terpendek dan tinggi.

Is blue light glasses good for eye protection

Mata tidak menghalang cahaya biru masuk. Sinar UV disekat oleh kornea dan lensa dari sampai ke bahagian belakang mata (retina). Cahaya biru melalui struktur ini dan boleh sampai di retina.

Cahaya biru boleh meningkatkan bahaya degenerasi makula dan menyumbang kepada ketegangan mata digital. Menjadi terlalu dekat dengan skrin anda tidak bagus. Orang cenderung meregangkan otot mata ketika fokus dekat.

kanta penapis cahaya biru

Panjang gelombang pendek, cahaya biru tenaga tinggi menyebar dengan lebih mudah daripada cahaya yang kelihatan lain, ia tidak begitu mudah difokuskan. Semasa anda melihat skrin komputer dan peranti digital lain yang memancarkan sejumlah besar cahaya biru, visual yang tidak fokus ini mengurangkan kontras dan boleh menyumbang kepada ketegangan mata digital.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa lensa yang menyekat cahaya biru dengan panjang gelombang kurang dari 450 nm (cahaya biru-ungu) meningkatkan kontras dengan ketara. Oleh itu, cermin mata komputer dengan lensa berwarna kuning dapat meningkatkan keselesaan ketika melihat peranti digital untuk jangka masa yang panjang.

Waktu skrin yang panjang menyebabkan hilangnya corak rehat, kerana cahaya biru mempengaruhi tahap melatonin – hormon berehat dalam badan kita. Cahaya berkurang sekitar waktu petang, menghentikan badan untuk membuat hormon rehat seperti melatonin. Cahaya biru menimbulkan tanda-tanda ini dan kurang melatonin dihasilkan.

Terdapat banyak bukti yang menunjukkan bahawa cahaya biru mempengaruhi tubuh kita dalam membuat melatonin. Sekiranya anda menggunakan skrin lama setelah matahari terbenam, kanta penapis cahaya biru ini mungkin membantu menghentikan anda daripada bangun lebih lama daripada yang anda mahukan.

Ringkasnya, kaca mata pemisah cahaya biru adalah kaedah yang luar biasa untuk melawan ketegangan mata dan kegelisahan yang menyertai masa skrin yang panjang.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kanta penapis cahaya biru, buat janji temu dengan kami.

1. Apa yang dilakukan cahaya biru pada mata anda?

Pendedahan kepada cahaya biru akan meningkatkan risiko degenerasi makula. Cahaya biru menembusi keseluruhan retina dan banyak eksperimen menunjukkan bahawa terlalu banyak pendedahan cahaya biru akan merosakkan sel sensitif cahaya retina.

2. Adakah cahaya biru dari telefon bimbit berbahaya?

Ya, cahaya biru dari alat kami berbahaya dan boleh menyebabkan degenerasi makula.

3. Adakah teruk sekiranya memakai cermin mata biru sepanjang hari?

Sekiranya menghabiskan berjam-jam setiap hari di depan skrin maka kaca mata biru boleh membantu mengelakkan ketegangan mata dan melindungi mata. Kerosakan cahaya biru adalah kumulatif . Oleh itu, jika ia tidak menyakitkan mata sekarang tetapi ia boleh terjadi pada masa akan datang .

4. Apakah cermin mata biru itu?

Cermin mata ini mempunyai penapis di lensa yang menyekat atau menyerap cahaya biru, dan dalam beberapa kes cahaya UV, tidak dapat dilewati. Ringkasnya, apabila cermin mata ini dipakai ketika melihat layar, terutama setelah gelap, ia dapat membantu mengurangkan pendedahan gelombang cahaya biru yang dapat membuat anda terjaga dan juga mengurangkan ketegangan mata.

5. Adakah perlu memakai cermin mata penyekat cahaya biru?

Ianya bergantung kepada apakah anda mahu atau perlu melihat telefon anda setelah gelap dan adakah anda mengalami masalah untuk tidur setelah menggunakan peranti elektronik sama ada telefon atau komputer.

GET APPOINTMENT

Professional Optometrist & Designer Eyewear