• 71, SS21/37, Damansara Utama, 47400, Petaling Jaya, Selangor
  •           
  • +60 17-3613 715

5 Rawatan Terbaik untuk Mata Kering

Dry Eye Treatment

Memahami keadaan mata anda adalah perkara paling penting yang harus dilakukan sebelum merawat mata. Di Malaya Optical, kami sebagai pengamal penjagaan mata profesional akan sentiasa memastikan anda mendapat penyelesaian terbaik dan berkesan. Penilaian mata kering yang komprehensif akan membantu kami memahami keadaan mata kering anda sepenuhnya, dan ini akan memudahkan kami memberikan rawatan mata kering yang terbaik kepada anda. Di sini, kami ingin menerangkan 5 rawatan terbaik untuk mata kering.

Rawatan Mata Kering

Semua penemuan anda akan dikumpul dan disusun dalam rekod digital sistem kami supaya mudah bagi kami untuk memantau dalam lawatan anda yang seterusnya. Bagi masalah yang berlanjutan, kami juga dapat mendiagnosis pembacaan baru dan menunjukkan kepada anda perubahan yang berlaku di mata anda.

Pertama sekali, penyebab mata kering dan keparahannya harus dikenal pasti untuk memberikan rawatan yang sesuai. Penyakit yang berbeza atau penyebab mata kering yang berbeza mempunyai tahap rawatan yang berbeza. Dari awal penilaian, kami akan mula membuat Pelan Rawatan dan Pengurusan Mata Kering untuk anda.

Salah satu rawatan yang paling biasa untuk kes mata kering adalah dengan menggunakan titisan air mata palsu. Terdapat dua jenis titisan air mata palsu. Salah satunya adalah tetes mata berasaskan pengawet, yang boleh tinggal di rak untuk waktu yang lama tetapi ia akan menyebabkan kesan menyengat kerana ia mengandungi agen pengawet untuk menyingkirkan bakteria. Titisan mata yang tiada agen pengawet terdapat dalam beberapa botol sekali pakai yang anda gunakan sekali dan buang pada hari yang sama.

Ubat titisan mata kering

Semasa pemeriksaan lampu celah, jika ada bulu mata yang termasuk ke dalam mata anda akan dikeluarkan juga kerana ia akan menyebabkan rasa ketidak selesaan. Bulu Mata yang bercabang yang tumbuh ke arah mata anda boleh menyebabkan kerengsaan pada permukaan mata anda. Pertumbuhan dan kedudukan bulu mata yang tidak teratur juga boleh menyebabkan mata kering. Penyumbatan kelenjar meibomian harus bersih. Kadang-kadang, mata kita mungkin mengalami penyumbatan ini yang mengandungi radang, minyak, air mata terkumpul dan sebagainya. Kerana ini, anda mungkin merasa tidak selesa pada siang hari.

Salah satu kaedah termudah untuk membersihkannya adalah dengan melakukan pemampatan hangat. Sekiranya kelopak mata anda dijumpai dengan benjolan kekuningan akibat penyumbatan kelenjar meibomian, bersihkan dahulu sebelum melakukan pemampatan. Pertama, basuh muka anda dengan air bersih. Kemudian gunakan syampu bayi yang dicairkan dan gosokkan pada bulu mata dan permukaan mata dengan putik kapas. Bilas mata anda dengan air bersih sekali lagi. Selanjutnya gunakan tuala bersih, rendam dengan air suam, peras dan mulailah melakukan pemampatan hangat dengan menekan tuala dengan lembut pada permukaan mata anda.

Rawatan Mata Kering

Dalam beberapa kes, penyelesaiannya mungkin mudah tetapi bagi orang tertentu akan ada susulan dan rancangan tindakan jangka panjang. 5 rawatan terbaik untuk mata kering ini mungkin dapat membantu anda untuk menyelesaikan masalah mata kering. Walau apa pun, tujuan kami sebagai optometris adalah untuk selalu memberi anda penjagaan optimum yang terbaik dan membuat anda lega dari masalah atau gejala mata kering anda. Sila berjumpa dengan optometris terbaik di bandar sekarang untuk mendapatkan penilaian dan rawatan mata kering.

GET APPOINTMENT

Professional Optometrist & Designer Eyewear