• 71, SS21/37, Damansara Utama, 47400, Petaling Jaya, Selangor
  •           
  • +60 17-3613 715

Komplikasi kanta lekap

Komplikasi kanta lekap kerap berlaku sekiranya langkah pemakaian dan penjagaan tidak dipatuhi. Kanta lekap memberikan faedah penglihatan. Sekiranya anda pemakai kanta lekap, kanta lekap anda harus merasa selesa dan membolehkan anda melihat dengan baik. Terdapat banyak komplikasi kanta lekap yang mungkin dialami oleh pemakai kanta lekap iaitu komplikasi yang disebabkan secara langsung atau tidak. Mekanisma di mana lensa sentuhan mendorong perubahan adalah: trauma, penurunan oksigenasi kornea, penurunan kelembapan kornea dan konjungtiva, rangsangan tindak balas alergi dan keradangan, dan jangkitan.

p

Gejala Sakit:

  1. Sakit pada mata- Semua pesakit kronik yang menggunakan kanta lekap mungkin mengalami pengurangan deria sentuhan dan kurang sensitif kepada bahan asing.
  2. Penurunan ketajaman visual: ketidakteraturan permukaan hadapan kornea. 
  3. Hiperemia konjungtiva
  4. Intoleransi kanta lekap

Komplikasi Kanta lekap Utama

kornea edema
  • Edema kornea – disebabkan oleh keadaan kornea kekurangan oksigen sama ada ianya kronik atau tidak, bahan kanta lekap, dan kanta lekap yang tidak dipasang dengan betul. Untuk merawat keadaan ini, seseorang harus memilih bahan lensa dengan tinggi kebolehtelapan oksigen (oxygen permeability), mengurangkan masa memakai kanta lekap, dan memastikan kanta lekap itu optimum untuk dipakai.
Punca pemakaian kanta lekap
  • Kornea yang tidak serata (corneal distortion) – Perubahan kelengkungan kornea yang disebabkan oleh pemakaian kanta lekap. Rawatan merangkumi memastikan tidak ada astigmatisme yang tidak teratur, pemasangan lensa sentuh, dan perubahan pada bahan lensa.
Memakai kanta lekap lebih dari 8 jam
  • Neovaskularisasi – Ia terjadi sebagai tindak balas kepada faktor yang sama yang menyebabkan neovaskularisasi pada bukan pemakai kanta lekap, termasuk hipoksia kornea dan keradangan. Rawatan yang boleh dilakukan ialah berhenti memakai kanta lekap, dan suntikan kortikosteroid topikal untuk membantu mengurangkan salur darah membentuk.
kesan allergi dari kanta lekap
  • Konjungtivitis Giant Papillary– lebam yang muncul di bawah kelopak mata. Pemakaian kanta lekap tidak dibenarkan sehingga lebam tidak larut. Untuk mengecilkan lebam, sila lakukan kompresasi sejuk menggunakan tuala bersih dan ais, tekapkan ke mata selama 1 minit dan lakukan berulang kali.

Sekiranya anda mengalami masalah di atas. Sila dapatkan rawatan dengan segera atau buat temu janji dengan kami.

GET APPOINTMENT

Professional Optometrist & Designer Eyewear