• 71, SS21/37, Damansara Utama, 47400, Petaling Jaya, Selangor
  • Mon - Fri 10:30AM - 8PM, Sat 7PM, Sun 5PM

Apakah maksud mata kering?

Apakah maksud mata kering?

Apakah maksud mata kering? Hampir semua orang di luar sana yang menjalani pemeriksaan mata umum mungkin mendengar tentang mata kering. Penyakit mata kering adalah salah satu masalah okular yang sering dijumpai namun penyelesaian terbaik untuk mencegahnya atau rawatan yang berkesan masih dalam perbincangan.

Di setiap klinik mata, terdapat sekurang-kurangnya 25% kes yang dilaporkan mempunyai gejala mata kering. Ramai antara anda mungkin terfikir tentang apakah maksud mata kering? Di sini, kami ingin memberitahu anda serba sedikit tentang mata kering dan kepentingannya untuk menjalani pemeriksaan mata.

Apakah itu mata kering

Air mata bukan sahaja menjaga kelembapan mata tetapi ia juga mempunyai peranan yang penting dalam menjaga fungsi mata yang sihat. Pada dasarnya, air mata adalah salah satu komponen terpenting yang diperlukan dalam mata anda untuk melindungi kesihatan mata anda. Ia mencegah mata anda menjadi kering dengan melindungi permukaan mata anda dengan komponennya. Mereka juga melindungi mata anda dari jangkitan, memberi nutrisi yang mencukupi untuk mata anda dan menjadikannya pelincir dan selesa.

Mata kita dibasahi oleh dua jenis air mata yang berbeza:

  1. Pelincir air mata yang menyokong mata anda dengan mengeluarkan air mata atau pelinciran berterusan untuk melembapkan mata anda dan mengandungi agen pencegah jangkitan semula jadi.
  2. Air mata refleks dapat dilihat dalam tindak balas tiba-tiba atau situasi seperti kerengsaan (asap, bawang, abuk), kecederaan atau emosi.
Lapisan air mata

Apabila pengeluaran dan pengawetan diketahui, ia juga penting untuk memahami bagaimana air mata dan komponennya dibuat. Lapisan lipid, air dan lendir adalah tiga komposisi air mata yang paling berbeza. Lapisan lipid atau juga dikenali sebagai lapisan minyak dirembeskan oleh kelenjar Meibomian dan biasanya memberikan permukaan optik yang halus untuk kornea dan melambatkan penyejatan dari mata. Mereka membentuk filem yang nipis dan halus bagi mengawal ketebalannya, dan mungkin komposisi, mempengaruhi kadar penyejatan.

Lapisan berair dikeluarkan oleh Kelenjar Lacrimal yang mengandungi air, elektrolit dan pelbagai protein. Di sinilah air mata akan terbentuk. Dan juga, epitel konjungtiva adalah sumber kedua elektrolit dan air dalam air mata. Seterusnya adalah lapisan mukus, yang telah dirembeskan oleh sel-sel goblet konjungtiva. Lapisan mukus adalah lapisan paling dalam dari filem air mata dan melekat dengan kuat pada sel-sel epitel yang mendasari kornea dan konjungtiva. Lapisan mukus terutamanya terdiri daripada molekul glikoprotein yang tinggi.

Sekiranya anda masih belum mengetahui apakah maskud mata kering atau jika anda tidak pernah diuji mata anda untuk mata kering, sila buat janji temu dengan kami hari ini dan dapatkan lebih banyak maklumat mengenai mata dan kesihatannya.