• 71, SS21/37, Damansara Utama, 47400, Petaling Jaya, Selangor
  •           
  • +60 17-3613 715

12 gejala mata kering yang paling biasa

12 gejala mata kering yang paling biasa

Gejala mata kering mungkin tidak muncul hanya dengan satu gejala tetapi juga kadang-kadang disertai oleh beberapa gejala lain. Tanpa mengetahui semua tanda dan gejala penting mata kering, anda mungkin tidak mendapat rawatan yang tepat untuk menghilangkannya.

Oleh kerana mata kering dikenali sebagai salah satu keadaan biasa yang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, berikut adalah 12 gejala mata kering yang paling biasa yang harus anda ketahui.

Gejala Mata Kering

Apabila anda mula mengalami lebih dari satu gejala pada satu masa, lebih baik jika mata anda diuji dengan penilaian mata kering kerana penyebabnya dapat dikenal pasti dengan mudah, sementara langkah pencegahan dan rawatan dilakukan.

Pada kebanyakan kes, sindrom mata kering mungkin tidak mudah disembuhkan, tetapi ia cukup mudah dirawat, dan juga dapat meningkatkan kualiti hidup anda. Di bawah menunjukkan simptom mata kering yang paling biasa yang harus anda ketahui.

1. Sensitif terhadap lampu. Mata kita mungkin merasa jengkel, berair dan tidak selesa di bawah cahaya. Contoh; semasa memandu pada waktu malam atau dalam pencahayaan yang rendah atau juga ketika menghadap skrin komputer atau telefon bimbit.

2.Kemerahan di mata. Kerana kekurangan pengeluaran air mata, mata kita mungkin tidak mempunyai khasiat yang secukupnya. Oleh kerana kekurangan zat makanan dan pelembap di permukaan mata, mata kita akan menunjukkan refleks dan kelihatan warna merah secara keseluruhan.

3.Penglihatan kabur. Oleh kerana filem air mata tidak stabil, sinar atau cahaya mungkin tidak dapat memasuki mata kita dengan sempurnanya sehingga menyebabkan penglihatan kita kabur.

4.Mata berair. Sebagai tanda kering, air mata akan dihasilkan dari mata kita untuk menjaga kelembapan mata kita.

5. Mata letih. Kita mungkin merasa letih dibahagian mata ketika mata kita menjadi berat, selalu ingin menutup mata kerana ia boleh menyebabkan sedikit tekanan.

6. Mata gatal. Anda mungkin mula menggosok mata tanpa henti apabila mata anda terasa kering dan berminyak.

Simptom mata kering

7. Sensasi menyengat dan terbakar di sekitar mata.

8. Anda mungkin membina lendir melekit di kelopak mata anda. Dalam kebanyakan kes, ia berlaku semasa bangun tidur.

9. Sensasi tidak selesa. Kerana sensasi benda asing atau habuk di sekitar kelopak mata atau bulu mata.

10.Tidak sesuai untuk menggunakan kanta lekap. Anda mungkin merasakan kanta lekap todak selesa dipakai, toleransi anda terhadap kanta lekap akan berkurang. Apabila mengeluarkan kanta lekap, mata anda akan menjadi sangat kering dan anda mungkin menghadapi kesukaran untuk melepaskannya.

11.Pelepasan lendir tebal.

12. Priskipsi mata yang tidak stabil sehingga lapisan air mata berada dalam kawalan.