• 71, SS21/37, Damansara Utama, 47400, Petaling Jaya, Selangor
  •           
  • +60 17-3613 715

10 penyebab mata kering

Kita selalu rasa selamat tentang kesihatan mata kita sehingga mata kita diperiksa. Ramai di antara kita mungkin terfikir bahawa kita dapat melihat semuanya dengan jelas dan pemeriksaan mata lebih lanjut mungkin tidak diperlukan! TETAPI, kebanyakan daripada kita akan terkejut apabila terserempak dengan keputusan kesihatan mata kita kerana terdapat banyak masalah kesihatan mata yang lain yang perlu dirawat segera untuk mengurangkan risiko. Salah masalah kesihatan mata yang kita sering hadapi ialah mata kering. Hari ini, kita aka melihat 10 penyebab mata kering bagi kita memahami lebih lanjut tentang masalah mata kering dan cara untuk megelakkannya.

Dengan menentukan punca mata kering kita dapat memberikan penyelesaian yang sesuai dan berkesan untuk mengatasi masalah mata kering. Terdapat banyak penyebab mata kering yang boleh terjadi disebabkan oleh satu masalah yang biasa atau disebabkan oleh gabungan beberapa masalah lain yang juga berkaitan dengan kekeringan pada mata. Kebanyakan sebabnya adalah kerana faktor usia, perubahan gaya hidup, faktor persekitaran, kesan sampingan dari ubat-ubatan dan banyak lagi. Secara anatomi, perbezaan yang terdapat pada pengeluaran air mata atau fungsi air mata juga boleh menyebabkan kekeringan pada mata seperti fungsi yang terdapat dikelenjar meibom.

10 Penyebab mata kering

Faktor yang berkaitan dengan usia- Kekurangan Air Mata berubah semasa kita makin berusia. Penurunan pengeluaran air mata kerana jangkitan kelenjar lakrimal, perubahan rembesan refleks atau tikar pemusnahan keradangan menyebabkan mata kering.

Kerana gaya hidup- Pengawalan diet, merokok, dan dehidrasi.

Pengguna kanta lekap – Mata kering menyebabkan mereka yang menggunakan kanta lekap selama berjam-jam dan tanpa mengetahui jangka masa pakai lensa tertentu dan juga bagi mereka yang tidur dengan kanta lekap apabila tidak disyorkan oleh optometris.

Faktor Alam Sekitar-Kawasan berangin, berasap, tempat lembap rendah, cuaca sejuk, kering dan tempat yang menpunyai kedudukan tinggi. Beberapa tempat dalaman lain seperti penyaman udara, tempat yang mempunyai udara panas.

Alergi- Mereka yang alah kepada debunga, ubat-ubatan, demam, habuk atau haiwan.

Perubahan hormon- Kajian Kesihatan Wanita dan Kesihatan Doktor menyatakan bahawa purata mata kering meningkat pada wanita dan lelaki setiap lima tahun setelah usia 50 tahun, dengan kelaziman yang lebih besar pada wanita berbanding lelaki. Menopaus juga berkaitan dengan mata kering.

Penyebab mata kering

Keadaan Kesihatan- Pesakit diabetis, penyakit autoimun seperti sindrom Sjogren), dan artritis reumatoid.

Ubat-ubat antihistamin, penyekat beta, antispasmodik, diuretik, antidepresan, terapi penggantian hormon, kontraseptif oral, ubat tekanan darah. Accutane, kemoterapi dan radiasi juga dikaitkan dengan mata kering.

Kesan berkelip yang tidak betul- Menatap skrin dengan lama, pertumbuhan bulu mata yang tidak betul dan penutupan kelopak mata yang tidak selari, (Nocturnal lagophthalmos) kelip mata yang tidak lengkap dan juga meningkat masa mengunakan skrin

Kesihatan Mata-Trauma Mata (kesan, kecederaan atau dan luka bakar), pembedahan yang berkaitan dengan laser, penyingkiran katarak.

Sekiranya anda mengalami masalah-masalah seperti yang disenaraikan di atas atau jika anda ingin mengetahui apa yang menyebabkan mata kering, lakukan pemeriksaan mata anda secepat mungkin untuk mengelakkan komplikasi yang akan datang. Sila buat temu janji dengan optometris yang terdekat dengan anda untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kesihatan mata anda sekarang.

GET APPOINTMENT

Professional Optometrist & Designer Eyewear